Openbare bibliotheek Amsterdam


Het oefenen van Staatsexamen NT2 I en II in de OBA

26 mrt 2008 - 16:25
Staatsexamen_NT2
Het Staatsexamen NT2 is hét examen Nederlands voor volwassenen met een andere moedertaal. Iedereen die een bewijs van zijn taalvaardigheid in het Nederlands wil halen, kan zich opgeven voor het examen. Vanaf 1 januari 2008 mogen hogeropgeleide inburgeraars in plaats van met een inburgeringsexamen, direct met het Staatsexamen NT2 beginnen.

Er zijn twee programma's waarin men examen kan doen, Programma I (MBO-3 of MBO-4 niveau) en Programma II (HBO- of universitair niveau).

Op de 5e etage van de Centrale Bibliotheek wordt een studiecel met 4 pc's ingericht als ruimte om de voorbeeldexamens Staatsexamen NT2 te oefenen. Op deze pc's wordt het luister- en spreekgedeelte van de verschillende voorbeeldexamens als mp3's geïnstalleerd. Daarnaast komen er klappers met de rest van het materiaal beschikbaar, maar die zijn niet uitleenbaar.

Het ITTA (landelijk steunpunt Staatsexamen NT2) gaat de studenten, die bij de OBA oefenen, ondersteunen met begeleidend onderwijsmateriaal met aanwijzingen voor zelfbeoordeling en zelfstudie. De bedoeling is dat studenten twee aan twee oefenen en elkaar corrigeren. We leren ....
10% van wat we lezen
20% van wat we horen
30% van wat we zien
50% van wat we zien en horen
70% van waar we over gediscussieerd hebben
80% van wat we persoonlijk ervaren hebben
95% van wat we uitleggen aan anderen
(uit: David Sousa, 2001)