FNV Bondgenoten

Vakbonden: Atos Origin geeft werknemers een dun belegde boterham

Vanaf morgen starten de acties die vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en Qlix IT organiseren met werknemers van Atos Origin. Aanleiding is het verstrijken van het ultimatum dat de vakbonden stelden aan IT-dienstverlener Atos Origin.

Afgelopen vrijdag nodigde Atos Origin de bonden uit om opnieuw aan tafel te komen, maar de werkgever deed geen nieuwe, concrete voorstellen om het verschil te overbruggen. In het ultimatum eisen de vakbonden onder meer een structurele loonsverhoging van minimaal 3,5%; de werkgever biedt echter niet meer dan minimaal 2%.

Volgens de bonden scheept de werkgever veel werknemers af met een dun belegde boterham. Vandaar dat morgenmiddag de actievoerende werknemers worden getrakteerd door de bonden. Vanaf het middaguur staat er een snackwagen voor de deur van het Atos Origin-kantoor op de Eemsgolaan te Groningen.

Het cao-conflict dat met het verstrijken van het ultimatum zijn hoogtepunt bereikt draait feitelijk om de structurele loonsverhoging. De vakbonden eisen een minimale loonsverhoging van 3,5% voor alle goed functionerende medewerkers. Daarnaast willen de bonden een volwaardige cao met Atos Origin afsluiten, met afspraken over zowel de primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden. Bovendien dient Atos Origin het huidige beloningssysteem onder de loep te nemen en te verbeteren. Om dit te bereiken willen de vakbonden een convenant met de werkgever afsluiten dat moet leiden tot concrete verbeteringen in het beloningssysteem. Deze verbeteringen moeten worden opgenomen in de cao van 2009.

Bij Atos Origin in Nederland werken circa 9.000 werknemers.
---