Ingezonden persbericht


Houdt chloorkippen weg uit Europa

Eurocommissaris Verheugen wil Amerikaanse ´chloorkippen´ toelaten op de Europese markt om de handelsrelaties met dat land te verbeteren. SP Europarlementariër Kartika Liotard stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan de Commissie: "Volksgezondheid mag nooit wisselgeld worden voor handelsbelangen!".

Sinds1997 geldt er een importverbod voor de zogenaamde chloorkippen uit Amerika. Liotard: "Deze kippen worden aan het einde van het slachtproces in chloor gewassen, maar dat zorgt er juist voor dat er met de hygiëne van dat slachtproces slordig wordt omgesprongen. Dat brengt risico`s voor de gezondheid van consumenten met zich mee. Ik vind ´t ronduit schandalig dat commissaris Verheugen de voedselveiligheid in de waagschaal stelt om een mooi gebaar naar Amerika te maken. De Europese Commissie zou van die uitspraken afstand moeten nemen".

De Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) doet momenteel opnieuw onderzoek naar de gezondheidsrisico´s van de chloorkippen. Maar commissaris Verheugen wil ongeacht de uitkomst daarvan de import toestaan. "Zo maak je jezelf volkomen ongeloofwaardig", aldus Kartika Liotard. "Als je het onderzoek van EFSA niet serieus wilt nemen, laat het dan gewoon niet onderzoeken en zeg meteen dat je de gezondheid van Europese burgers niet belangrijk vindt. Bovendien betekent zo´n houding dat we in de toekomst nooit meer voedselveiligheid kunnen aanvoeren als reden om bepaalde levensmiddelen van de markt te weren".

Zolang EFSA niet met een goed onderbouwd rapport groen licht heeft gegeven blijven chloorkippen voor Liotard taboe: "Ik vraag de commissie diezelfde voorzorg te nemen en niet als een kip zonder kop achter Verheugen aan te lopen".