Ingezonden persbericht


Amsterdam, 26 maart 2008

PERSBERICHT

10e Amnesty International Film Festival opent met
Anna. Seven Years on the Frontline

26 - 30 maart filmprogramma en debatten met (inter-)nationale filmmakers, deskundigen en politici

26 maart opening Walk of Honour tussen Kriterion, KIT en Studio K

Het 10e Amnesty International Filmfestival (AIFF) opent vanavond om 20.00 uur met de Europese première van Anna. Seven Years on the Frontline. De nieuwe documentaire van de Russisch-Nederlandse regisseur Masha Novikova belicht het leven en werk van de vermoorde, Russische journalist Anna Politkovskaja. De openingsavond vindt plaats in het KIT Tropentheater in Amsterdam. Directeur van Amnesty International Nederland, Eduard Nazarski, opent het festival. Filmmaakster Masha Novikova en de Russische mensenrechtenadvocate Lidia Joesoepova worden na afloop van de filmvertoning geïnterviewd. Vanaf vanavond verbindt The Walk of Honour de filmfestivaltheaters Kriterion, Studio K en KIT. The Walk of Honour bestaat uit een pad van tegels met hierop de handafdrukken van mensenrechtenactivisten die gevangen genomen zijn vanwege hun activiteiten.

Verdiepingsprogramma
Tijdens het AIFF gaan tientallen filmmakers, deskundigen en politici met elkaar in debat over uiteenlopende onderwerpen, onder andere perscensuur in China, Milieu en Mensenrechten en islam en homoseksualiteit. Donderdagavond 27 maart vertoont het AIFF om 19.30 uur in Filmhuis Den Haag Delta, Oil's Dirty Business. Een documentaire over de oliewinning in de Nigerdelta. Na afloop debatteren Bert Fokkema van Shell, de kamerleden Kees Vendrik (GroenLinks), Jan Jacob van Dijk (CDA), Mei Li Vos (PvdA), Jeremy Smith van Amnesty International en Anne van Schaik van Milieudefensie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Na de vertoning van Delta, Oil's Dirty Business op zaterdagmiddag 13.00 uur in Kriterion gaan de opvolger van Ken Saro-Wiwa, Ledum Mitee (MOSOP), senior Nigeria advisor Shell Alice Ajeh, Jeremy Smith van Amnesty International en Anne van Schaik van Milieudefensie met elkaar in discussieover hoe de lokale bevolking daadwerkelijk profijt kan hebben van de oliewinning. Donderdagavond draait de documentaire Yahoo, in China om 19.30 uur in Kriterion, met aansluitend een debat over perscensuur in China. Journalist Frénk van der Linden gaat in gesprek met oud China-correspondent en directeur van Eyes on China, Jan van der Putten, Nicole Sprokel van Amnesty International, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) Erik van Heeswijk en Sigrid Deters van De Wereldomroep. Vrijdag-, zaterdagavond en zondagmiddag wordt aandacht gevraagd voor het thema homoseksualiteit en islam. Na de vertoning van A Jihad for Love gaan filmmaker Parvez Sharma, producent Sandy DuBowski en de in de documentaire geportretteerde Egyptenaar Mazen en Imam Muhsin Hendricks in gesprek met het publiek. Op zondagavond 19.00 uur is er in Kiterion een debat over homoseksualiteit en islam in Nederland. Radi Suudi (Nederlandse Moslim Omroep) gaat in gesprek met PvdA-kamerlid Samira Bouchibti, stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en Omar Nahas, oprichter van Stichting Yoesuf en schrijver/ trainer over homoseksualiteit

Hommage aan mensenrechtenactivisten
Het AIFF brengt met deze jubileumeditie een ode aan mensenrechtenactivisten. Aan journalisten, advocaten, politici en andere burgers die zich vreedzaam inzetten voor het bevorderen van de naleving van de mensenrechten. In tal van landen verdwijnen mensenrechtenactivisten of worden ze gearresteerd, gemarteld of vermoord. Ondanks het gevaar gaan ze door met hun strijd. In toenemende mate treden ook filmmakers op als activist. Documentairemakers trachten transparantie en inzicht af te dwingen daar waar duistere praktijken aan onze ogen worden onttrokken. Regisseurs voeren acties rond hun speelfilms over onrechtvaardigheid, straffeloosheid, wrede onmenselijke behandeling, discriminatie en/of uitbuiting.

Walk of Honour in Amsterdam
Tijdens het AIFF heeft Amsterdam zijn eigen Walk of Fame. Het festival eert dan met een Walk of Honour gevangen genomen mensenrechtenhelden uit de hele wereld. Een pad van tegels verbindt de festivaltheaters Kriterion, Studio K en KIT. Op de tegels staan in cement gedrukte handen achter tralies en de namen van de desbetreffende gewetensgevangenen.

Anna, Seven Years on the Frontline (Nederland, 2008) - Masha Novikova De documentaire vertelt het levensverhaal van Russische journalist Anna Politkovskaja. Anna Politkovskaja bevindt zich zeven jaar van haar leven aan de frontlinie in Tsjetsjenië en loopt daarbij meerdere malen groot risico. Op 7 oktober 2006 kwam abrupt een einde aan haar leven. Anna Politkovskaja werd in de hal van haar appartement doodgeschoten. Het onderzoek naar de moord verloopt traag en heeft tot nu toe tot weinig resultaat geleid.

10e Amnesty International Filmfestival
Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo'n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn de filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRightS Award.

Zie www.amnestyfilmfestival.nl voor meer informatie.

= = = = =

Noot aan de redactie -