Vereniging Milieudefensie


Persaankondiging

Milieudefensie organiseert verdiepingsprogramma op filmfestival Amnesty Shell debatteert met Nigeriaanse burgeractivist over oliewinning

Amsterdam, 19 maart 2008 - Milieudefensie en Amnesty International organiseren op het Amnesty International Film Festival (26 t/m 30 maart) in Amsterdam en Den Haag het verdiepingsprogramma 'Alles voor de olie?' over de gevolgen van olie- en gaswinning voor mens en milieu. Na de vertoning van de documentaire 'Delta, Oil's Dirty Business' volgen debatten met vertegenwoordigers van Shell en Milieudefensie, kamerleden van PvdA, CDA, GroenLinks en Ledum Mitee, leider van de Ogoni burgerbeweging in Nigeria (MOSOP).

Programma:
Donderdag 27 maart, 19.30 uur: Delta, Oil's Dirty Business, Filmhuis in Den Haag.
Na afloop van de film is er een politiek debat onder leiding van Jeroen Kramer. Vertegenwoordigers van Shell en Amnesty International, kamerleden Meili Vos (PvdA), Jan Jacob van Dijk (CDA), Kees Vendrik (GroenLinks) en campagneleider Anne van Schaik van Milieudefensie debatteren over vraag wie verantwoordelijk is voor de negatieve gevolgen van oliewinning.

Vrijdag 28 maart, 18.45 uur: Total Denial, Kriterion in Amsterdam. Aansluitend lezing en interview met filmmaakster Milena Kaneva.

Zaterdag 29 maart, 13.00 uur: Delta, Oil's Dirty Business, Kriterion in Amsterdam.
Na afloop van de film een debat over de vraag welk profijt de Nigeriaanse bevolking heeft van de oliewinning. Sprekers: vertegenwoordigers van Shell en Amnesty International, Ledum Mitee (MOSOP, zie onder) en Anne van Schaik (campagneleider bij Milieudefensie). Debatleider Jeroen Kramer.

Zaterdag 29 maart, 16.00 uur: Total Denial, Kriterion in Amsterdam Aansluitend lezing en interview met filmmaakster Milena Kaneva.

Ledum Mitee
Ledum Mitee is advocaat en leider van de 'Movement for the Survival of the Ogoni People' (MOSOP). Dit is de vreedzame burgerbeweging van de Ogoni bevolking In Nigeria die voorheen werd geleid door de geëxecuteerde schrijver Ken Saro-Wiwa.

Films
In de Nigerdelta (Nigeria) wordt een belangrijk deel van 's werelds olie onttrokken. De film Delta Oil's Dirty Business toont de gevolgen: olielekkages die drinkwater, flora en fauna verwoesten en de voedselketen bedreigen, onderdrukking door het leger en de politie, corruptie door de overheid. Total Denial, de tweede documentaire in het verdiepingsprogramma, is het verhaal van een historische rechtszaak: Vijftien mensen uit de jungle van Birma klagen in de Verenigde Staten oliegigant UNOCAL/TOTAL aan voor de schending van mensenrechten. Na tien jaar strijd volgt een historische overwinning.

debat oliewinning met Shell en activist"]