Gemeente Utrecht


Milieucursus Utrecht levert huishoudens financieel voordeel op

Utrechtse vrouwen van acht verschillende nationaliteiten hebben het afgelopen jaar met succes de milieucursus 'Dat levert wat op' gevolgd bij Milieupunt Zuid of Milieupunt Overvecht. Het gaat om vrouwen van Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Egyptische, Somalische, Irakese, Eritreaanse en Afghaanse afkomst. De cursus was dit keer onderdeel van de actie '¤nergiewinst, dat levert wat op!'. Op 26 maart 2008 ontvangen de laatste 82 deelneemsters hiervoor een milieucertificaat van Tymon de Weger, wethouder Milieu. De cursisten weten nu precies hoe ze geld kunnen besparen door in en om het huis milieuwinst te boeken. De feestelijke uitreiking vindt plaats tussen 9.45 uur en 11.30 uur in de Jeruëlkapel te Overvecht in Utrecht.

De Milieupunten Zuid en Overvecht hebben de cursus georganiseerd om niet alleen autochtone maar vooral ook allochtone vrouwen uit Utrecht te bereiken met tips voor het milieu en de portemonnee. Totaal zijn 38 Turkse, Marokkaanse, Somalische, Iraanse en Nederlandse coaches opgeleid, waarvan 25 daadwerkelijk als coach aan de slag zijn gegaan. De coaches hebben vervolgens in eigen kennissenkring in totaal 820 vrouwen uit heel Utrecht les gegeven over milieu. Vijf coaches hebben de laatste 82 deelneemsters de afgelopen maanden achtergrondinformatie gegeven. De vrouwen wisselden tips uit over hoe zij het beste water, gas, elektriciteit en afval konden besparen.

Het project is ontwikkeld door SME Advies, een milieucommunicatieadviesbureau uit Utrecht. SME Advies heeft het project reeds in diverse gemeenten uitgevoerd. Uit deze eerdere projecten blijkt dat de deelnemers makkelijk ¤ 100,- tot ¤ 250,- per jaar kunnen besparen, zonder daar groote investeringen voor te hoeven doen. De cursus richt zich op gedragsverandering in en om het huis. Hierbij valt te denken aan: de bank niet voor de verwarming zetten, geen hoge wattages in lampen die je vervolgens weer dimt, minder vaak en minder heet wassen en een tip voor de zomer: alleen je tuin sproeien als het echt nodig is en de sproeier zo afstellen dat je niet het onkruid op de stoep extra water geeft.

Noot voor de media
U bent van harte welkom om de uitreiking bij te wonen op 26 maart 2008 om 9.45 uur in de Jeruëlkapel te Overvecht. De cursisten stellen het zeer op prijs als u eerst toestemming vraagt voor het maken van foto's en televisieopnames.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, 030 ­ 286 11 68 of 06 ­ 27 27 03 07 14.