Ingezonden persbericht- PERSBERICHT -

Schoolkinderen: 'Kinderarbeid moet van aardbol verdwijnen!'

Politiek en ambassadeurs ondersteunen actie tegen kinderarbeid

DEN HAAG, 26 maart 2008 - Tientallen schoolkinderen hebben vandaag minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, de Tweede Kamer en negen ambassadeurs gevraagd actief stelling te nemen tegen kinderarbeid. Minister Koenders heeft benadrukt dat het bestrijden van kinderarbeid een speerpunt is van het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Wel erkent hij dat nog veel meer moet gebeuren om de uitbuiting van kinderen definitief een halt toe te roepen. Verschillende parlementariërs hebben toegezegd zich te gaan inspannen om ervoor te zorgen dat het beleid zich erop richt alle kinderarbeiders naar school te laten terugkeren. De ambassadeurs van Venezuela, Brazilië en Marokko ondersteunen het initiatief en stellen dat hun regering maatregelen treft om kinderarbeid tegen te gaan. De initiatiefnemer van de actie - reisfotograaf en schrijver Peter de Ruiter - vindt dit een eerste stap in de goede richting.

Ongeveer vijfenzeventig schoolkinderen van zeven scholen liepen vanmiddag een mars langs negen ambassades in Den Haag om aandacht te vragen voor kinderarbeid in binnen- en buitenland. Zij scharen zich hiermee achter de boodschap van het vandaag verschenen boek 'Een wereld voor kinderen' van Peter de Ruiter. Hierin maakt hij een einde aan het misverstand dat eerst armoede moet worden bestreden, voordat kinderarbeid kan worden afgeschaft. Alleen als alle kinderen nú naar school gaan, kunnen zij straks hun land tot bloei brengen, is zijn overtuiging. Hij beschrijft in het boek - aan de hand van 350 foto's gemaakt in vijftien landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa - de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen van kinderarbeid. De opbrengst komt ten goede aan World Vision, die het besteedt aan een kinderarbeidproject in Cambodja. In zijn strijd voor een totale afschaffing van kinderarbeid werkt De Ruiter nauw samen met de ontwikkelingsorganisatie World Vision en de internationale campagne 'Stop Kinderarbeid-School, de beste werkplaats', die in Nederland wordt gevoerd door Hivos, FNV, AOb en LIW.

www.kinderarbeid.nl
Op de website www.kinderarbeid.nl wordt vanaf donderdag 27 maart verslag gedaan van de resultaten van de actie. Zo zijn er filmpjes te zien van gesprekken met mensen die de draaideuren van het Stadhuis in Den Haag, de Stopera in Amsterdam of Hogeschool Saxion in Enschede passeerden. Deze draaideuren worden 'voortgeduwd' door zogenaamde kinderarbeiders, die in de vorm van levensgrote stickers op de deuren zijn geplakt. Het boek 'Een wereld voor kinderen' van Peter de Ruiter is vanaf 26 maart 2008 verkrijgbaar in de boekhandel en via www.kinderarbeid.nl. Uitgeverij Elmar, ISBN 9789038918037. Prijs: 22,50 euro. Publicatie was mogelijk dankzij partner ASN Bank.

Bestellen:
Een wereld voor kinderen
Een wereld voor kinderen
Peter de Ruiter

Ondersteunende partijen
De gelegenheidscoalitie wordt gesteund door Goede Waar & Co, Unicef, KidsRights, ICCO en Plan Nederland. De totstandkoming van het boek en de actie op 26 maart zijn mogelijk gemaakt met steun van onder meer Lufthansa, Nikon, Bever Zwerfsport, Freelance.nl, Giethoorn ten Brink, M-real, Helga Hamstra, FotoXL, Sandy Smiles, Hans van Loon, Hogeschool Saxion, Holthuijzen, Museum voor Communicatie, FH Communicatie-advies, Chantal Oppenheimer, Robert van Weperen.


Noot voor de redactie (