Kinderarbeid moet van aardbol verdwijnen: kinderen lopen protestmars

25/03/2008 09:07

World Vision Nederland

Dit is een gezamenlijk persbericht van reisfotograaf Peter de Ruiter, World Vision en de internationale campagne 'Stop Kinderarbeid-School, de beste werkplaats'.

'Kinderarbeid moet van aardbol verdwijnen'
100 schoolkinderen lopen mars langs negen ambassadeurs

Woensdag 26 maart a.s. laten honderd schoolkinderen van negen scholen weten dat er een eind moet komen aan kinderarbeid in binnen- en buitenland. Zij lopen een mars langs ambassades om het boek 'Een wereld voor kinderen' aan te bieden aan negen ambassadeurs. Dit boek over kinderarbeid is gemaakt door reisfotograaf en schrijver Peter de Ruiter en verschijnt die dag. Om hun boodschap kracht bij te zetten bieden de schoolkinderen de ambassadeurs tevens zelfgemaakte brieven en tekeningen aan met het verzoek kinderarbeid in hun land 'van de aardbol te laten verdwijnen'. Daarnaast wordt 'Een wereld voor kinderen' die dag aan minister Koenders en de leden van de Tweede Kamer aangeboden.

In het boek 'Een wereld voor kinderen' geeft Peter de Ruiter met ruim 350 foto's - die hij maakte in vijftien landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa - een beeld van kinderarbeid vandaag de dag. Hij toont en beschrijft de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen van kinderarbeid. Het hardnekkige argument dat eerst de armoede moet worden bestreden voordat kinderen kunnen stoppen met werken, geldt volgens hem niet: alleen als alle kinderen nu naar school gaan, kunnen zij straks hun land tot bloei brengen. Er staan alleen kinderen op de foto die dit zelf ook wilden, waardoor het boek visueel aantrekkelijk is. De opbrengsten van het boek komen ten goede aan World Vision, die het besteedt aan een kinderarbeidproject in Cambodja.

Samenwerkende organisaties
In zijn strijd tegen een totale afschaffing van kinderarbeid werkt Peter de Ruiter samen met de ontwikkelingsorganisaties World Vision en de internationale campagne 'Stop Kinderarbeid-School, de beste werkplaats' die in Nederland gevoerd wordt door Hivos, FNV, AOb en LIW.

Het programma van 26 maart:

09.30-10.00 uur:
Aanbieding van het boek 'Een wereld voor Kinderen' aan minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking. Hierbij zijn kinderen aanwezig. Locatie: Ministerie van BuZa, Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag. (Pers die hierbij aanwezig wil zijn dient zich om uiterlijk 9.15 uur te melden bij de receptie van het departement).

13.00-13.15 uur:
Aanbieding van het boek 'Een wereld voor Kinderen' aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Hierbij zijn kinderen aanwezig. Locatie: Statenpassage van het Tweede Kamergebouw, Plein 2 in Den Haag (bij de beelden-muur). Pers die hierbij aanwezig wil zijn moet om 12.45 uur aanwezig zijn)

12.30 uur:
100 schoolkinderen starten mars langs 9 ambassades:
Startpunt: Openbare Basisschool Benoordenhout, Dreibholtzstraat 2, Den Haag (kinderen verzamelen vanaf 12.00 uur)

Route ambassades:

- Bangladesh, Wassenaarseweg 39
(Jenaplanschool Antonius Abt uit Den Bosch)

- Ghana, Laan Copes van Cattenburch 70
(Dalton Voorburg uit Voorburg)

- Filippijnen, Laan Copes van Cattenburch 125
(MaartensCollege uit Haren (GN))

- Peru, Nassauplein 4
(OBS Benoordenhout uit Den Haag)

- Venezuela, Nassaulaan 2
(De Fontein uit Capelle a/d IJssel)

- Brazilië, Mauritskade 19
(Frankendael uit Amsterdam)

- Marokko, Oranjestraat 9
(Isendoorn College uit Warnsveld)

- Museum voor Communicatie, Zeestraat 82 (kinderen die moe zijn blijven hier)
- India, Buitenrustweg 2
(Maerlant Lyceum uit Den Haag)

- Maleisië, Rustenburgweg 2
(Bonifacius College uit Utrecht)
Eindpunt:
15.30/16.00 uur: Museum voor Communicatie, Zeestraat 82

Draaideuren-actie
Wie op woensdag 26 maart door de automatische draaideuren van het Stadhuis in Den Haag (ingang Spuizijde), de Stopera in Amsterdam of Hogeschool Saxion in Enschede loopt, ziet dat deze worden voortgeduwd door zogenaamde kinderarbeiders, die in de vorm van stickers op de deuren zijn geplakt. Ter plekke worden folders uitgedeeld met nadere uitleg. Gesprekken met passanten worden gefilmd en geplaatst op www.kinderarbeid.nl.

Boek 'Een wereld voor kinderen'
Het boek 'Een wereld voor kinderen' van Peter de Ruiter is vanaf 26 maart 2008 verkrijgbaar in de boekhandel en via www.kinderarbeid.nl. Uitgeverij Elmar, ISBN 9789038918037. Prijs 22,50 euro. Publicatie was mogelijk dankzij partner ASN Bank.

Bestellen:

Een wereld voor kinderen
Een wereld voor kinderen
Peter de Ruiter


Ondersteunende partijen
De gelegenheidscoalitie wordt gesteund door Goede Waar & Co, Unicef, KidsRights, ICCO en Plan Nederland. De totstandkoming van het boek, alsmede de activiteiten op 26 maart zijn mogelijk gemaakt met steun van onder meer Lufthansa, Nikon, Bever Zwerfsport, Freelance.nl, Giethoorn ten Brink, M-real, Helga Hamstra, FotoXL, Sandy Smiles, Hans van Loon, Hogeschool Saxion, Holthuijzen, Museum voor Communicatie, FH Communicatie-advies, Chantal Oppenheimer, Robert van Weperen.