Provincie Utrecht

Provincie Utrecht biedt beter openbaar vervoer met de bus

26-3-2008 -

Connexxion wordt nieuwe busmaatschappij

Wie in de provincie Utrecht vanaf 14 december a.s. in de bus stapt, kan rekenen op beter openbaar vervoer. Het aanbod groeit met ruim 20 procent. Want verspreid over de provincie komen er nieuwe lijnen en rijden de bussen vaker. Het wagenpark wordt bovendien gemoderniseerd door de nieuwe vervoerder: Connexxion.

Dat is de uitkomst van een aanbesteding door de provincie Utrecht van het busvervoer voor komende acht jaar. GS hebben besloten om deze opdracht te gunnen aan Connexxion. Gedeputeerde Ekkers, portefeuillehouder mobiliteit: "De keuze is op Connexxion gevallen, omdat deze vervoerder meer waar voor ons geld biedt. Inwoners van de provincie zullen de gevolgen snel merken. Zo gaan er voor het woonwerkverkeer meer spitsbussen rijden tussen Utrecht De Uithof en Amersfoort en worden een aantal bedrijventerreinen beter bereikbaar met het openbaar vervoer. De bus wordt daardoor een serieus alternatief voor het gebruik van de auto. Dat is belangrijk, want daarmee brengen we Utrecht als draaischijf van Nederland weer in beweging."

Om het openbaar vervoer op een hoger niveau te tillen, rijdt Connexxion vanaf 14 december met allemaal nieuwe bussen. Deze bussen voldoen aan de nieuwste Europese normen (EEV) die een stap verder gaan dan de wettelijke voorschriften. Het milieurendement is gelijk aan bussen die rijden op aardgas. Nieuw is bovendien dat er in alle bussen beeldschermen komen. Daarop verschijnt informatie over de eerstvolgende drie bushaltes en de actuele vertrektijd van aansluitende treinen op het station dat op de busroute ligt. Alle bussen krijgen bovendien meer beenruimte. Ook zijn alle bussen toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Veilig en op tijd met de bus
De provincie Utrecht hecht veel waarde aan veilig en punctueel openbaar vervoer. Reden waarom in alle bussen camera's worden geïnstalleerd. De provincie heeft bovendien met Connexxion afspraken gemaakt dat de bussen scherp op de klok rijden. Vanaf volgend jaar geldt de regel dat niet meer dan 1% van alle bussen te vroeg vertrekt. In het geval van bussen die te laat aankomen (met een vertraging van meer dan 3 minuten) is de afspraak dat dit niet meer dan 15% van alle ritten mag zijn. Om na te gaan of de bussen op tijd rijden, worden deze voorzien van boordcomputers met meetapparatuur.

Nieuwe buslijnen
Bussen zullen binnenkort vaker het straatbeeld in de provincie Utrecht bepalen. Zo blijven er tijdens de kerstvakantie hetzelfde aantal bussen rijden en komt er een kortere zomerdienstregeling van niet acht, maar zes weken. Op de stadsdienst Amersfoort rijden de bussen zelfs het hele jaar door dezelfde dienstregeling. Voorbeelden van nieuwe rechtstreekse busverbindingen zijn: Veenendaal-Zeist, Doorn-Amersfoort en Oudewater-Woerden. Tussen Soest en Amersfoort rijdt straks een nieuwe buslijn via het bedrijventerrein De Isselt. Ook de bedrijventerreinen in Mijdrecht en IJsselstein worden beter bereikbaar. Tevens krijgen enkele nieuwbouwlokaties zoals Veenendaal-Oost en Woerden Waterrijk een (betere) busverbinding, Er komt ook een nieuwe buslijn Hilversum - Mijdrecht. Op de Utrechtse Heuvelrug gaat buslijn 50 in de avonduren en op de zondag vaker rijden tussen Wageningen en Utrecht. Dit geldt ook voor lijn 80 tussen Veenendaal en Amersfoort. Op lijn 180 tussen Oudewater en Utrecht rijden eveneens meer bussen.

Promotie openbaar vervoer
Om het openbaar vervoer breed onder de aandacht te brengen, komen er de komende jaren tariefacties. Connexxion biedt deze aan in overleg met de provincie tegen een speciale prijs. Verder heeft de vervoerder promotieacties klaar staan om het openbaar vervoer onder de aandacht te brengen bij inwoners van de provincie, zoals twee mobiele marketingpunten. Deze rondreizende informatiestands zullen 200 dagen per jaar te zien zijn in de Utrechtse gemeenten onder andere tijdens weekmarkten.

Voor de financiering van het openbaar vervoer stelt de provincie Utrecht jaarlijks ruim 24 miljoen euro beschikbaar.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196