Lichttherapie moet werknemer bijstaan in omschakeling naar zomertijd


AMSTERDAM, 20080326 -- De invloed van de zomertijd op het slaapritme is groter dan gedacht, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Met name mensen met een avondvoorkeur ondervinden veel last van deze tijdsaanpassing. Dit uit zich in vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en zelfs neerslachtigheid. Lichttherapie kan uitkomst bieden. Werkgevers zijn zeer geïnteresseerd in de toepassing. Door de inzet van lichttherapie willen zij de productiviteit van `trage starters' binnen de organisatie verhogen.

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität München hebben aangetoond dat de zomertijd een langdurig en nadelig effect heeft op de biologische klok(1). In de winter loopt deze lichaamsklok en het daarmee gepaarde slaap- en waakritme ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. In de zomer wordt dit natuurlijk evenwicht verstoord. Met name avondmensen hebben moeite met de omschakeling naar de zomertijd, ontdekte de onderzoekers. Zij passen hun ritme in de avond niet aan waardoor ze later naar bed gaan, maar wel een uur eerder op moeten staan. Dit kan resulteren in gezondheidsklachten als (aanhoudende) vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs depressiviteit.

`De impact van de tijdsaanpassing op het lichaam wordt onderschat', zegt René van Klaveren van Goodlite, een bedrijf dat lichttherapielampen verkoopt. `Het is dubbel op. Het gaat om een uur minder slaap én een uur vroeger op'. Lichttherapie kan uitkomst bieden. De effectiviteit van lichttherapie is onomstotelijk aangetoond en geniet veel bekendheid bij winterdepressie (2,3,4). Ook de andere toepassingsgebieden als vermoeidheidsklachten, slaapproblemen, ploegendiensten, jetlag en de omschakeling naar zomertijd krijgen nu veel aandacht. Volgens Van Klaveren komt dat, omdat de toepassing van lichttherapie nu veel makkelijker is door de komst van een nieuwe generatie lichttherapielampen. Deze lampen zijn aanzienlijk kleiner van formaat en zelfs mobiel te gebruiken.

Werkgevers zijn zeer geïnteresseerd in de bijdrage van lichttherapie aan productiviteitsverhoging. `Ieder bedrijf heeft een aantal mensen in dienst die steevast te kampen hebben met opstartproblemen in de ochtend. Met de omschakeling naar de zomertijd worden deze problemen alleen maar groter. Bij deze groep valt veel voordeel te behalen. Met lichttherapie wordt de biologische klok hersteld. Trage starters ervaren meer energie, zijn alerter en kunnen zich beter concentreren', aldus Van Klaveren. Goodlite ziet dan ook een zeer sterke toename in de vraag vanuit het bedrijfsleven naar hun mobiele lamp, de Litebook Elite.

Ondanks de goede verkopen deelt Van Klaveren de mening van de onderzoekers om het nut van de zomertijd te herevalueren. `De voordelen zijn gering en de gevolgen kunnen gezien het Nederlands-Duitse onderzoek zelfs flink negatief uitpakken.'