Universiteit van Trier investeert wederom in Autonomy


Parametric Search leidt psychologiestudenten en -academici door circa 800.000 wetenschappelijke documenten

NIEUWEGEIN, 20080326 -- Autonomy maakt bekend dat het Institute for Psychology Information (ZPID) van de Universiteit van Trier haar Autonomy licenties heeft uitgebreid. De zoektechnologie van Autonomy wordt toegepast op PsychSpider, de gratis zoekmachine voor psychologiestudenten, academici en professionals. PsychSpider indexeert een grote hoeveelheid bronnen, zoals gespecialiseerde bibliotheken, websites en publicaties en helpt snel en moeiteloos relevante informatie op het gebied van psychologie op te sporen uit meer dan 800.000 documenten.

De Parametric Search functionaliteit van Autonomy biedt gebruikers de mogelijkheid om belangrijke informatie op te sporen in een drop-down menu aan de hand van documenttype, taal of thema. Conceptueel vergelijkbare content wordt door de technologie van Autonomy automatisch gegroepeerd in thematische clusters, waardoor gebruikers moeiteloos de uitgebreide ZPID-database kunnen doorzoeken. Dit vergroot de efficiency en stimuleert herhaalbezoeken. Daarnaast brengt de technologie van Autonomy de relatie tussen afzonderlijke documenten in kaart. PsychSpider identificeert en classificeert conceptueel vergelijkbare documenten aan de hand van psychologische terminologie. Stel dat een gebruiker op zoek is naar informatie over anorexia, dan is hij mogelijk ook geïnteresseerd in informatie over boulimia, eetstoornissen, identiteitscrisis of depressies en krijgt daarom ook deze informatie te zien.

Naar verwachting verdubbelt de index van PsychSpider de komende jaren en met tienduizend nieuwe abonnees per maand wordt ZPID één van de belangrijkste informatiebronnen voor de internationale psychologiegemeenschap. Toekomstige plannen zijn onder andere de implementatie van federated search, het samenbrengen van de verschillende zoekmachines en het bieden van een geautomatiseerde selectie van content voor de wetenschappelijk zoekindex.

Dr. Erich Weichselgartner, deputy Scientific Director bij ZPID: "De ZPID wil beantwoorden aan de groeiende vraag van haar publiek naar recente informatie over ontwikkelingen op het gebied van psychologie. Dankzij Autonomy kunnen wij de psychologiegemeenschap constant voorzien van actuele specialistische informatie. Bij onze zoekmachine is geen sprake van gekochte hits of commerciële ranking en alleen de allerbelangrijke wetenschappelijke informatiebronnen zijn in de index opgenomen. Hierdoor kunnen wij de hoogste standaarden voor wetenschappelijk onderzoek handhaven."

Victor Cohen, general manager Noord-Europa bij Autonomy: "Dankzij onze Meaning Based Computing benadering kunnen proactieve organisaties, zoals ZPID, de waarde van hun digitale informatie volledig benutten. Innovatieve projecten zoals de PsychSpyder zoekmachine van ZPID demonstreren het belang van meaning-based computing technologieën voor modern wetenschappelijk onderzoek."

Autonomy