Ingezonden persbericht


Verdiepingsprogramma Gayrights tijdens Amnesty International Film Festival

Debat over homoseksualiteit en islam

Van 26 tot en met 30 maart vindt de 10e editie van het Amnesty International Filmfestival (AIFF) plaats. Het AIFF organiseert een verdiepingsprogramma rond het thema Gayrights. Discriminatie van homoseksuelen is een wereldwijd probleem. Nog steeds worden mensen gearresteerd, gemarteld of ter dood veroordeeld op grond van hun seksuele voorkeur. De documentaires A Jihad for Love, Jerusalem is Proud to Present en Smalltown Boy belichten de dilemma's en discriminatie die homoseksuelen uit diverse culturen ondervinden. Na de vertoningen volgt een gesprek met de filmmakers. Zondagavond organiseert het AIFF in Studio K in Amsterdam een debat over homoseksualiteit en islam.

A Jihad for Love (USA/UK/Frankrijk/Duitsland/Australië, 2007) - Parvez Sharma Tijdens het Amnesty International Filmfestival wordt de controversiële documentaire A Jihad for Love vertoond. Zes jaar lang trok de Indiase regisseur Parvez Sharma over de wereld om verhalen van homoseksuele moslims en moslima's op te tekenen. De titel refereert niet aan een gewapende heilige oorlog, maar aan een interne religieuze strijd en het streven om het pad van God te volgen. Sharma filmt deze strijd over geloof en geaardheid in twaalf landen, waaronder Iran, Bangladesh, India, Pakistan en Turkije. Niet geheel zonder gevaar, de reden waarom een deel van de interviews anoniem zijn. Tijdens het festival zijn regisseur Parvez Sharma, producent Sandi Dubowski, de Zuid-Afrikaanse homoseksuele Imam Mushin Hendricks en de Egyptische Mazen aanwezig. De laatste twee zijn te zien in A Jihad for Love. Parvez Sharma, zelf homoseksueel en moslim, groeide op in India en studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Calcutta. A Jihad for Love is zijn debuutfilm. Momenteel woont Parvez in New York. Sandi DuBowski produceerde en regisseerde de Award-winnende film Trembling Before G-d. Een film over homoseksuele mensen die worstelen met hun joodse geloof. Eerder maakte Sandi de korte documentaire Tomboychik. Deze schokkende film over de liefde tussen een 22-jarige man en zijn oma won op het San Francisco Film Festival de Golden Gate Award for Best Short Documentary. De Egyptenaar Mazen bezocht in 2001 een gay club in Caïro toen de politie binnenviel en 52 mannen arresteerde. Mazen kreeg twee jaar gevangenisstraf. Na zijn detentieperiode vluchtte hij naar Frankrijk. In de documentaire vertelt hij in eerste instantie anoniem zijn verhaal. Als Sharma uiteindelijk na twee jaar het vertrouwen van Mazen wint, onthult de Egyptenaar zijn identiteit voor de camera.

Zondagavond 30 maart organiseert het AIFF na afloop van de vertoning van A Jihad for Love om 19.00 uur in Studio K in Amsterdam een debat over homoseksualiteit en islam. Radi Suudi van de Nederlandse Moslim Omroep gaat in gesprek met PvdA-kamerlid Samira Bouchibti (Abbos), stadsdeelvoorzitter Ahme Marcouch en Omar Nahas, oprichter van Yousuf en schrijver Omar Nahas verliet vanwege zijn homoseksualiteit op 25-jarige leeftijd Syrië. Hij schreef o.a. De Andere Jihad. Een boek voor (moslim) jongeren waarin hij zijn liberale visie op de islam vertolkt.

Jerusalem is Proud to Present (Israël, 2007) - Nitzan Gilady Jerusalem is Proud to Present van Nitzan Gilady gaat over de organisatie van de eerste gaypride in Jeruzalem. De organisatie van de Pride Parade stuit op fel verzet van joodse, islamitische en christelijke geestelijke leiders. Die gaan een fanatieke strijd aan tegen de 'bezoedeling van de heilige stad'. De parade lijkt gedoemd te mislukken maar de organisatie laat zich niet uit het veld slaan. De Israëlische Nitzan Gilady (1970) is aanwezig op het festival. Hij speelde na zijn theateropleiding in New York in verschillende toneelstukken en films. In 1997 maakte hij zijn debuut met de documentaire over de carrière van actrice Mili Avital, Im en ani li Mili. Zijn tweede productie The Last Enemy (1999) werd bekroond met de Publiek Award tijdens het Leipzig Documentaire en Animatie Film Festival in 1999. De documentaire In Satmar Custody (2005) gaat over de sekte Satmar Hasidic. Een invloedrijke secte uit Europa die tijdens WOII naar Amerika vluchtte.

Smalltown Boy (UK, 2007) van Moby Longinotto
Smalltown Boy is een korte film over de vijftienjarige David die bij de jaarlijkse feestoptocht in een klein homofoob provinciestadje met veel bombarie voor zijn homoseksualiteit uitkomt.

10e Amnesty International Filmfestival
Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo'n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRightS Award. Movies that Matter organiseert het AIFF.

Zie www.amnestyfilmfestival.nl voor meer informatie en het volledige programma.

Op woensdag 12 maart verschijnt het festivalprogramma in Dagblad Trouw.

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht