Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Eerste Mozaïeklaureaat promoveert op hartfunctie

5 maart 2008

Geneeskunde student Christiaan Tji-Joong Gan heeft vastgesteld dat patiënten met een hoge bloedruk in de longen overlijden doordat de rechter hartkamer niet instaat is tegen de hoge druk in te pompen. Daarnaast heeft de rechter hartkamer een langere rustpauze nodig tussen het pompen door. Gan is de eerste Mozaïeklaureaat die promoveert. Hij promoveert op 27 maart aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van hoge bloeddruk in longen (pulmonale hypertensie) en maar weinig naar de gevolgen ervan op de hartfunctie. Juist de hartfunctie bepaalt de kans op overleven. Uit Gan's onderzoek komt onder andere naar voren dat behalve de actieve pompfase van de rechterkamer ook de rustfase is aangedaan. De rechterkamer van een patiënt heeft een langere rustfase dan een gezonde persoon. Het gevolg is dat de rechterkamer zich minder makkelijk vult. Door Viagra kan de rustfase worden verkort en de actieve pompfunctie van de rechterkamer worden verbeterd.

De hoge bloeddruk in de longen heeft indirect ook invloed op de linker hartkamer. Doordat beide hartkamers niet meer synchroon kloppen, wordt de vulling van de linkerkamer beïnvloed door de rechterkamer. De hoeveelheid bloed dat door het lichaam wordt gepompt, neemt dus af. Het onderzoek van Tji-Joong Gan heeft dus aangetoond dat een hoge bloeddruk in de longen niet alleen de functie van de rechterkamer beïnvloedt, maar ook die van de linkerkamer. Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van magnetic resonance imaging. Met deze techniek kan de geometrie en de hartfunctie nauwkeurig worden bepaald.

Mozaïek
Mozaïek heeft als doel meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen in te laten stromen in de wetenschap. Met deze subsidie kunnen de wetenschappers in de dop vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Christiaan Tji-Joong Gan zat in de eerste Mozaïek-lichting van 2004 en is de eerste die promoveert.

..............................

Noot voor de pers,