Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

17 maart 2008

'Maak berekening en inning kinderalimentatie eenvoudiger'

Internationaal seminar over problematiek kinderalimentatie

Veel kinderen krijgen geen alimentatie, terwijl zij daar wel recht op hebben. Dit komt omdat de berekening en inning te ingewikkeld zijn. Deskundigen pleiten daarom voor een vereenvoudiging van het systeem. Op het tweedaagse seminar 'Kinderalimentatie ' zullen sprekers uit uiteenlopende disciplines uit Nederland en Engeland zich buigen over de vraag hoe de situatie verbeterd zou kunnen worden. Het - besloten - seminar vindt plaats op 27 en 28 maart en wordt georganiseerd door het 'Utrecht Centre for European Research for Family Relations' (UCERF) van het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht.

Kinderalimentatie is een even actueel als heikel onderwerp. Hoewel de inmiddels opgeheven belangengroepering 'Fathers4Justice' veel media-aandacht voor de zaak heeft gegenereerd, was dat helaas vooral in de negatieve sfeer. Kinderen hebben na de scheiding van hun ouders recht op alimentatie: een bijdrage in hun levensonderhoud. Meestal komt het er op neer dat de niet-verzorgende ouder, vaak de vader, een financiële bijdrage moet betalen. In de praktijk wordt er vaak geen kinderalimentatie betaald, omdat onder meer de berekening ervan zo ingewikkeld is. Nederland kent een zeer ingewikkeld systeem, waarbij de tussenkomst van een - dure - advocaat meestal nodig is om helderheid in de zaak te krijgen. Het Britse rechtssysteem kent de zogeheten 'Child Support Agency', een instantie die zich bezighoudt met de berekening en inning van kinderalimentatie, die bekend staat om haar bureaucratische werkwijze. Een wetsvoorstel ter verbetering van dit systeem, ligt momenteel bij de House of Commons (Britse Tweede Kamer).

Kinderalimentatie
Op het - besloten - seminar 'Kinderalimentatie' zullen sprekers uit verschillende disciplines, waaronder regeringsvertegenwoordigers, rechters en advocaten, deurwaarders, lobbyisten en beleidsmakers, hun verhaal doen. De wetenschap zal onder meer vertegenwoordigd zijn door dr. Ian Curry-Sumner, docent-onderzoeker internationaal privaatrecht, rechtsvergelijking en familierecht aan de Universiteit Utrecht en tevens initiatiefnemer en organisator van het symposium. Hij wordt bijgestaan door de Utrechtse sociaal-wetenschapper en echtscheidingsdeskundige dr. Ed Spruit en de Britse rechtssociologe dr. Christine Skinner, medeorganisator van het seminar. Het seminar vindt plaats in het kader van Curry-Sumners VENI-beurswinnende onderzoek en wordt gefinancierd door NWO en het British Council. De tijdens het seminar ontwikkelde inzichten zullen worden ingezet om de kinderalimentatieproblematiek in beide landen effectiever aan te pakken.

Coordinating Societal Change

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het onderzoek van Curry-Sumner in het kader van UCERF valt binnen het focusgebied 'Coordinating Societal Change'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de vraag hoe organisaties, families en individuen omgaan met en reageren op maatschappelijke en institutionele veranderingen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de globalisering van de economie, de vergrijzing, de individualisering en informatisering van de samenleving en de diversiteitsproblematiek. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Het seminar / Aanmelden

Het seminar is niet toegankelijk voor publiek. Journalisten zijn wel welkom en kunnen zich melden bij onderstaande contactpersonen.

Meer informatie
Erzsó Alföldy, Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl.

B.g.g.: Wietske de Lange, perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.

Zie ook de website.