Gemeente Gennep


Persberichten

Project Jongeren en Politiek, Raadsvergadering
Deze week vindt er in de gemeente Gennep het project "Jongeren en Politiek" plaats.
De bedoeling van het project is om VMBO-jongeren wegwijs te maken in de politiek op gemeentelijk niveau. Vooral de wijze van ambtelijke voorbereiding en bestuurlijke besluitvorming zijn hierbij van belang. Tijdens het project spelen ongeveer veertig jongeren de rol van politicus. Zij kregen de opdracht om de besluitvorming over het realiseren van een Jongerenontmoetingsplaats (JOP) in Gennep-Zuid voor te bereiden.
Op donderdag 27 maart 2008 zal in een "echte" raadsvergadering een eindoordeel worden uitgesproken. Een deel van hen speelt de rol van voorstander, een ander deel die van tegenstander. Zij worden geacht vooraf allerlei harde en zachte argumenten voor en tegen te hebben verzameld. Daarvoor gingen ze te rade bij echte politici en ambtenaren op het gebied van financiën, ruimtelijke ordening, veiligheid, milieu, welzijn/recreatie enz. De "raadsvergadering" vindt plaats in de raadszaal van het Gennepse stadhuis en begint om 11.00 uur. Daar zullen de gebruikelijke vergaderregels gelden. De leiding ervan zal dan ook berusten bij burgemeester de Loo. Tijdens die raadsvergadering kunnen de jonge politici terugvallen op tips van echte politici. Die politici staan, net als in het voortraject, voor hen beschikbaar als adviseurs.
Na de raadsvergadering is er, net als in het echt, vanaf 13.00 uur een `politiek café' in Hotel De Kroon. Daar wordt ook de pers voor uitgenodigd. Jongeren kunnen die persvertegenwoordigers dan zelf uitleggen, waarom ze uiteindelijk voor of tegen hebben gestemd. Maar die pers zal hen uiteraard ook aan de tand voelen, als ze hun standpunt of argumentatie tussentijds zouden hebben aangepast.