Gemeente Winterswijk


Raadsvergadering donderdag 27 maart: Afscheid Diana Abbink en besluit over schoolzwemmen

Winterswijk - Op donderdag 27 maart neemt de gemeenteraad onder meer een besluit over de herinvoering van het schoolzwemmen. In deze raadsvergadering neemt Diana Abbink afscheid als raadslid. De (openbare) vergadering begint om 19.30 uur en is in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Afscheid Diana Abbink
Raadslid Diana Abbink (VVD) neemt die avond afscheid. Ze was in totaal tien jaar actief in de Winterswijkse politiek, eerst vier jaar als raadslid, vervolgens vier jaar als wethouder en de afgelopen twee jaar opnieuw als raadslid. Abbink kiest voor haar loopbaan in het bedrijfsleven. Ze wordt opgevolgd door Daan Wolfert die tijdens deze raadsvergadering wordt geïnstalleerd als raadslid. Diana Abbink was ook lid van de raadscommissies Burger en Samenleving en Burger en Ruimte. De vacature in de commissie Burger en Samenleving wordt, als de raad instemt, ingenomen door Betty Wassink. Zij is al lid van de commissie Burger en Ruimte. De vacature die ontstaat door het vertrek van Diana Abbink in de commissie Burger en Ruimte wordt niet vervuld.

Schoolzwemmen
Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor met ingang van het schooljaar 2008-2009 alle leerlingen van de groepen 5 en 6 van de basisscholen (primair en speciaal onderwijs) weer te laten schoolzwemmen. Het gaat om een keer per drie weken 45 minuten zwemmen, in plaats van (zoals voorheen) een keer in de twee weken 30 minuten. In 2004 besloot de toenmalige gemeenteraad in het kader van bezuinigingen het schoolzwemmen voor het primair onderwijs niet meer te financieren. Een jaar later besloot de raad om dit ook voor het speciaal onderwijs te doen.Er kwamen felle reacties, protesten en handtekeningenacties vanuit de Winterswijkse bevolking. Eind 2006 gaf de nieuwe gemeenteraad het college opdracht om herinvoering van het schoolzwemmen op de basisscholen opnieuw te onderzoeken. Vanaf dat moment vonden vele gesprekken plaats tussen de schooldirecties, zwembad Jaspers en de gemeente.

Het accent van het schoolzwemmen zal gaan liggen op het onderhouden van de zwemvaardigheid. Dit omdat tegenwoordig de meeste kinderen uiterlijk in groep 4 al over een zwemdiploma beschikken. Voor kinderen die aan het begin van groep 5 nog niet met zwemlessen zijn begonnen, wordt een speciale regeling getroffen. De gemeente bepaalt op grond van een inkomens- en vermogenstoets welke kinderen in aanmerking komen voor gratis zwemlessen. Verder is in het voorstel beschreven dat de gemeente blijft zorgen voor het busvervoer van kinderen naar gymlokalen en naar zwembad Jaspers. Hiervoor blijft jaarlijks, naast het budget voor het vervoer van de kinderen van De Korenburg, maximaal 74.000 euro beschikbaar. Dit is het huidige vervoersbudget. Verder vermeldt het voorstel dat in onderling overleg gezocht wordt naar een zo efficiënt mogelijk vervoersschema waarbij het rooster van zwembad Jaspers leidend is.