Grote serviceflat scoort prima energielabel

27/03/2008 10:12

Serviceflat Schouwenhove

Grote serviceflat scoort prima energielabel
Schouwenhoven is bewezen zuinig met energie

LEIDEN - Serviceflat Schouwenhove te Leiden heeft een prima energieprestatie neergezet. Als eerste serviceflat heeft Schouwenhove het energielabel 'B' verkregen; de op één na hoogste waardering. Schouwenhove springt dus heel zuinig om met energie. "Wij zijn verheugd over dit mooie resultaat", reageert mw. A. Dinjens, algemeen directeur van Schouwenhove, enthousiast.

Duurzaam ondernemen staat bij Schouwenhove hoog op de agenda. Dinjens: "Wij vinden energiebesparing heel belangrijk. Daarom is er in Schouwenhove ook gericht geïnvesteerd in energiezuinige installaties en isolerende maatregelen. Met de toekenning van het energielabel B hebben wij het tastbare bewijs dat onze energiezuinige aanpak vruchten afwerpt".

Aan alle 2-, 3- en 4-kamerappartementen in Schouwenhove, in totaal 175 stuks, is dit energielabel B toegekend. "Wij hebben in Schouwenhove nu al de verplichte energielabels voor al onze appartementen. Dat hoeft officieel pas per 1 januari 2009. Wij lopen dus echt voor. We vinden aandacht voor het energievraagstuk erg belangrijk". licht Dinjens toe.

Grondige inspectie
Een erkend adviseur van een certificeringsbureau heeft in Schouwenhove - voor de toekenning van het energielabel - een representatief aantal appartementen aan een grondige inspectie onderworpen. Dinjens: "Daarbij is een optelsom gemaakt van de totale isolatie, zoals het dak, de muren, de vloeren en de ramen. Verder is er gekeken naar de energiezuinigheid van de vaste installaties in Schouwenhove. Denk aan warm water, ventilatie en verwarming. Ook de bewoners in Schouwenhove zijn ingenomen met het groene energielabel. Een belangrijk deel van de woonlasten bestaan immers uit de energiekosten. Het is voor de bewoners een geruststellend idee dat ze aantoonbaar in een energiezuinig appartement wonen", legt ze uit.

Het energielabel
Het energielabel voor woningen lijkt op het energielabel voor koelkasten en andere apparaten. Het geeft met letters (A tot en met G) en kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig of onzuinig een huis is. Klasse A (donkergroen) is zuinig, klasse G (rood) is onzuinig. Het energielabel is voor verhuurders een hulpmiddel om de kwaliteit van de woning zichtbaar te maken.

In Schouwenhove te Leiden zijn ruime huurappartementen beschikbaar voor actieve senioren. Zij kunnen hier zelfstandig wonen in een veilige, comfortabele en onbezorgde omgeving. Bewoners kunnen zelf hun eten bereiden of dagelijks de warme maaltijd uit de eigen keuken laten bezorgen. Elke dag is een ziekenverzorgende aanwezig en er is een eigen technische dienst. De receptie is 24 uur bemand. Er zijn parkeerplaatsen op eigen terrein, de bus stopt voor de deur. Schouwenhove heeft een kleine supermarkt, een kapsalon en schoonheidssalon. Zo nodig wordt een volledig thuiszorgpakket aangeboden. Verder beschikt Schouwenhove over een bibliotheek, een biljartruimte en is er een internetvoorziening. Maandelijks draait er een film in de huisbioscoop en vrijwel dagelijks zijn er andere activiteiten, zoals bridge, koffieochtenden, bingo of gymnastiek. Incidenteel zijn er gezamenlijke feestmaaltijden voor alle bewoners.