Gemeente Geldermalsen

College hakt knoop door rond starterswoningen in Geldermalsen

27 maart 2008 - Het college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan een project van de Stichting Startblok gericht op het realiseren van maximaal zes starterswoningen op een perceel aan het Laageinde te Geldermalsen. Daarnaast is besloten te onderzoeken of en zo ja hoeveel er binnen datzelfde project ook starterswoningen kunnen worden gerealiseerd op een perceel aan de Leliestraat te Geldermalsen.

Voortraject
De Stichting Startblok heeft tot doel om door middel van particulier opdrachtgeverschap goedkope koopwoningen voor starters op de woningmarkt te realiseren. De stichting heeft van zowel de provincie als van de gemeente subsidie ontvangen om onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden tot het realiseren van woningen op het voormalig waterleidingterrein aan het Laageinde te Geldermalsen. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een stedenbouwkundige schets met op dit terrein acht goedkope woningen.

Al rond de toekenning van de subsidie aan de Stichting Startblok heeft een aantal omwonenden aangegeven zich niet te kunnen verenigen met het bouwen van woningen op deze locatie. Mede naar aanleiding van de geuite bezwaren is het speciaal opgerichte Buurtcomité Laageinde in een vroegtijdig stadium betrokken bij de planvorming. Veelvuldig overleg tussen de alle betrokken partijen heeft helaas niet geresulteerd in een door iedereen gedragen plan. De standpunten van enerzijds de Stichting Startblok en anderzijds het Buurtcomité Laageind liggen hiervoor te ver uit elkaar.

Standpunt gemeente
Het college van burgemeester en wethouders hecht grote waarde aan het realiseren van starterswoningen in Geldermalsen. Nu overeenstemming tussen de partijen niet kon worden bereikt en dit ook voor de nabije toekomst niet mag worden verwacht heeft het college besloten zelf tot een duidelijk standpunt te komen. Met inachtneming van de bezwaren vanuit de woonomgeving en de wensen van de Stichting Startblok meent het college dan het alleszins verantwoord en wenselijk is aan de bouw van maximaal zes goedkope starterswoningen op de locatie aan het Laageinde medewerking te verlenen. Aan het deel van het terrein dat onbebouwd zal blijven, wordt een groene invulling gegeven. De Stichting Startblok kan echter alleen bij een grotere bouwstroom dan de genoemde zes woningen door schaalvoordelen goedkopere woningen realiseren. Vandaar dat het college tevens heeft besloten dat onderzocht moet worden of op een perceel aan de Leliestraat woningen voor starters kunnen worden gerealiseerd.

Vervolg
Naar aanleiding van het collegebesluit is aan Stichting Startblok gevraagd haar plannen met betrekking tot het Laageinde aan te passen. De stichting zal haar plannen tevens moeten voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing waarin alle relevante belangen worden afgewogen. Zodra deze gegevens beschikbaar zijn, kan de gemeente besluiten een vrijstellingsprocedure op te starten. Deze procedure is noodzakelijk omdat het bestemmingsplan uitsluitend kantoorbebouwing toestaat en geen woningen. Zodra de procedure wordt opgestart, wordt hiervan melding gemaakt in het Nieuwsblad Geldermalsen. Stukken liggen vervolgens gedurende zes weken ter inzage bij de vakbalie Bouwen en Wonen. Gedurende deze termijn kunnen zienswijzen op het plan worden ingediend.

Voor de locatie aan de Leliestraat moet nader worden onderzocht hoeveel woningen voor starters hier kunnen worden ingepast. Zodra een aantal modellen is geschetst zullen direct omwonenden worden uitgenodigd voor een interactieve sessie waarin de modellen zullen worden besproken. Het gekozen model wordt vervolgens nader uitgewerkt en ook hiervoor zal een bestemmingsplanprocedure moeten worden gevolgd waarin formele zienswijzen een plaats kunnen krijgen.