Gemeente Bodegraven

Bodegraven wil graffiti en affiche vrij zijn

Graffiti en wildgeplakte affiches hebben geen plaats in Bodegraven. Wethouder Van Veelen van Bodegraven heeft met de firma CityInspect uit Alphen aan den Rijn een overeenkomst getekend die zorg draagt voor verwijdering van alle graffiti en onge-wenste aanplak in de gemeente. Het is de bedoeling meteen in te grijpen als er weer verf of papier op een muur of kast komt waar het niet hoort.

"Het is een probleem dat we al eerder hebben beet gepakt met de firma Dwaynes. Dit is toen tot volle tevredenheid verlopen," beargumenteert wethouder Van Veelen. "Helaas heeft Dwaynes haar werk-zaamheden eind 2007 moeten stoppen. CityInspect heeft het stokje overgenomen en we hebben ook daar nu het volste vertrouwen in."

De gemeente Bodegraven wil het probleem bij de wortel blijven aanpakken. Graffiti en wildplak leiden immers tot veel overlast, een vervuild straatbeeld en schade. En daar is niemand gelukkig mee. Daar-naast gaat het om het onrechtmatig aantasten van andermans eigendom - woningen, bedrijven, ge-meentelijke gebouwen of monumenten. De gemeente zal tot strafvervolging van verfspuiters en affi-cheplakkers over gaan en in elk geval de schoonmaakkosten op de daders verhalen.

Wekelijks wordt door medewerkers van CityInspect de openbare ruimte in de gemeente gecontroleerd op graffiti of ongewenste aanplakbiljetten. Dit wordt dan binnen een aantal dagen door medewerkers van Gevelwerken Bodegraven verwijderd.

Voor melding van graffiti of wildgeplakte posters is er voor burgers en bedrijven een meldpunt gecreeerd. Dit is te bereiken via email: Bodegraven@CityInspect.nl en op tel. (0172) 498 621 en fax (0172) 496 187. De melding wordt in de planning opgenomen en de aangebrachte graffiti of poster wordt zo snel mogelijk verwijderd. Zo blijft Bodegraven schoon. Als het discriminerende teksten of afbeeldingen zijn, worden die nog dezelfde dag weggehaald.

CityInspect overlegt ook met de Winkeliersvereniging (BOV), Nutsbedrijven, Mozaïek Wonen en de in de Bodegraven aanwezige bedrijven om te komen tot een collectief waaruit gewerkt kan worden om heel Bodegraven schoon te houden.

"Een integrale aanpak," volgens directeur van CityInspect, Maarten Stapper. "We doen het met z'n allen. Dat is wel nodig ook, want als er een eigenaar van een pand of kast is die niet mee doet, blijft er toch weer wat zitten. En dat is niet de bedoeling. En juist door de integrale aanpak kunnen de kosten voor de deelnemers laag blijven. Eventueel wordt een coating op de gevels aangebracht die het mak-kelijker maakt graffiti te verwijderen en om te voorkomen dat er door veelvuldig reinigen schade aan het pand ontstaat".