Gemeente Breda

Breda verkort wachttijd Sociale Werkvoorziening

Landelijk lopen de wachtlijsten voor de Sociale Werkvoorziening verder op. Ook in Breda is dit het geval.

Om de wachttijd te overbruggen, biedt de gemeente 25 cliënten van de Sociale Dienst gedurende hun wachttijd een dienstverband aan, zodat ze alvast aan de slag kunnen bij BSW Bedrijven.

De gemeente Breda onderzoekt verschillende manieren om de wachtlijst van de SW aan te pakken. Enerzijds gebeurt dit door de wachtlijst goed te screenen op beschikbaarheid van mensen en te bekijken of zij nog wel op de wachtlijst thuishoren. Een andere manier om de wachtlijst te verkorten is mensen aan de slag te laten gaan gedurende hun wachttijd, in afwachting van een reguliere SW-plaats. Op die manier komen zij niet maandenlang zonder werk thuis te zitten, maar kunnen zij alvast binnen BSW Bedrijven aan het werk. Zij stromen daarna in een reguliere SWplaats zodra die beschikbaar komt.

Met de komst van de `modernisering van de Sociale Werkvoorziening' zijn gemeenten vanaf dit jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Sociale Werkvoorziening (SW). De kern van de `modernisering' is dat mensen zo regulier mogelijk gaan werken, passend bij hun capaciteiten en ambities. Daarnaast is met de `modernisering' ook het wachtlijstbeheer de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Het Rijk roept gemeenten nadrukkelijk op zich maximaal in te spannen om de wachtlijst zo kort mogelijk te houden. Gemeenten mogen daarbij hun middelen vanuit de Wet Werk en Bijstand (WWB) gebruiken. Ook het UWV kent een groeiend aantal cliënten, vooral met een zogenaamde `Wajong-uitkering, die gebruik willen maken van de Sociale Werkvoorziening.

Breda, 26 maart 2008