Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke onderscheiding

De heer A.H. Niessen (André), Olmstraat 30, 6101 BT Echt (geboren 1 april 1943) is bij gelegenheid van zijn 25-jarig voorzitterschap van zangvereniging Vriendenkoor benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester mr. E. Schaftenaar heeft de onderscheiding tijdens de Algemene Jaarvergadering van genoemde zangvereniging aan hem uitgereikt.

De heer Niessen is sinds 1981 lid van zangvereniging Vriendenkoor, waarvan sinds 1983 voorzitter. Ook is hij voorzitter van het kleine koor binnen de vereniging ('De jonges van de zank') dat optreedt in het kader van promotie en ledenwerving tijdens de carnaval en ieder jaar weer deelneemt aan het Limburgs Leedjesconcours. Als voorzitter van het Vriendenkoor geeft de heer Niessen leiding aan de koorcommissie, de uniformencommissie, de donateuractie en de commissie voor de restauratie van de historische drapeaus. Ook is hij is adviseur van de financiële commissie van het koor en verricht hij archief- en bibliotheekwerkzaamheden.

In 2000 was de heer Niessen medeorganisator en voorzitter van de commissie voor het eeuwfeest. Verder is hij medeorganisator van de jaarlijkse meerdaagse buitenlandse reizen waarbij contacten worden gelegd met internationale koren en zijn onder zijn leiding de vijfjaarlijkse galaconcerten met het Limburgs Symfonie Orkest tot stand gekomen.

Sinds 1985 verzorgt de heer Niessen het St. Nicolaasfeest in Roosteren. Als goedheiligman bezoekt hij ieder jaar weer de school- en voetbaljeugd én de bejaarden.

Vanaf april 2005 is de heer Niessen bestuurslid van stichting Buurthuis St. Joris, waarvan sinds 2006 voorzitter. Ook hier is de heer Niessen een inspirerende en drijvende kracht in het bestuur.

Van 1990 tot 2006 was de heer Niessen penningmeester van het hoofdbestuur van de Koninklijke Bond van Zang- en Oratoriumverenigingen in Nederland. Mede dankzij zijn inspanningen is er nu sprake van een financieel sterke organisatie. Door zijn verdiensten is ook de kascommissie omgevormd in een financiële commissie en kwam de huidige dirigentenovereenkomst tot stand. De heer Niessen realiseerde vrijstelling van BTW en vennootschapsbelasting voor de gehele Nederlandse amateurkoorwereld, schreef informatiebulletins over financiën, belastingen en juridische zaken voor de KBZON nieuwsbrief en zorgde voor de totstandkoming van een collectief verzekeringspakket inclusief een dirigentenverzekering. Verder organiseerde hij bestuursvergaderingen waarbij hij fiscaal juridische adviezen gaf en richtte hij het servicebureau in voor het maken van solistencontracten en de fiscale afrekening daarvan t.b.v. de aangesloten koren. Voor activiteiten is de heer Niessen benoemd tot erelid van de KBZON.

In het verleden was de heer Niessen actief als 1e elftal speler en trainer bij de voetbalvereniging in Roosteren. Bij de realisatie van het huidige sportpark heeft decorandus veel werk verzet. Ook was hij actief betrokken bij het overleg met de gemeente. In zijn functie als penningmeester (1975-1980) heeft hij het financiële beleid van de vereniging gestalte gegeven, hetgeen het fundament was van een financieel sterke vereniging in latere jaren. De heer Niessen is lid van voetbalvereniging Roosteren sinds 1957. Bij gelegenheid van zijn 50-jarig lidmaatschap werd hij benoemd tot erelid.

Verder was de heer Niessen verschillende jaren lid van de ouderraad van de Edith Stein Mavo in Echt. Van 1982-1986 was hij voorzitter van het schoolbestuur. Na de fusie met het Bisschoppelijk College Echt in 1987 is de heer Niessen nog 1 jaar bestuurslid geweest. Ook was hij enkele jaren begeleider tijdens de jaarlijkse reizen van de leerlingen van het Bisschoppelijk College naar Italië.

De heer Niessen kan worden omschreven als een iemand die met een geweldige inzet en enthousiasme vele projecten heeft gerealiseerd. Met name op financieel gebied was en is zijn inbreng en deskundigheid van groot belang. Hij heeft een luisterend oor voor iedereen en dwingt daarmee veel respect en sympathie af.