GroenLinks

Sneller rechtsbijstand voor ter dood veroordeelde Nederlanders

27 maart 2008

De Nederlandse overheid schiet te kort in de hulp aan Nederlanders in buitenlandse cellen. Vandaag bericht het dagblad Trouw over het uitblijven van Nederlandse steun aan twee Nederlanders die in Indonesië ter dood zijn veroordeeld. Eerder laakte GroenLinks al het uitblijven van overheidshulp voor in het buitenland gedetineerde Nederlanders.

Volgens de ministers van Justitie en van Buitenlandse Zaken moeten de betrokken buitenlandse autoriteiten maar voorzien in adequate rechtshulp. Gevolg is dat Nederlandse gedetineerden in het buitenland verstoken blijven van de bijstand van een advocaat in hun strafzaak. In deze Indonesische gevallen is niet uit te sluiten dat uiteindelijk de doodstraf wordt voltrokken.

GroenLinks roept het kabinet op om snel het voorbeeld te volgen van andere landen, zoals Duitsland en Australië, die wél actief rechtshulp bieden aan hun eigen staatsburgers in buitenlandse cellen. Daarom moet er een rechtsbijstandsfonds komen waaruit de financiering van advocaten kan worden betaald. Tot die tijd moet Nederland ad hoc rechtsbijstand faciliteren.

Naïma Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de ministers van Justitie en van Buitenlandse Zaken over het gebrek aan ondersteuning van Nederlanders in buitenlandse dodencellen.


1. Kent u het bericht dat Nederlanders in buitenlandse dodencellen naar het oordeel van advocaat Bart Stapert onvoldoende steun van de Nederlandse overheid krijgen?


2. Kunt u in de genoemde Indonesische strafzaken tegen de Nederlanders Dick Nicolaas en Ang Kiem Soei aangeven waaruit de Nederlandse overheidssteun precies heeft bestaan? Klopt het dat deze twee Nederlanders geen serieuze rechtshulp hebben gehad tijdens de behandeling van hun strafzaak? Zo ja, kunt u dan nog in gemoede volhouden dat het allereerst tot de algemene rechtsplicht van het land dat vervolging instelt behoort om te voorzien in onafhankelijke adequate rechtsbijstand bij een strafrechtelijke vervolging ? Past hier niet een veel actievere instelling van de Nederlandse overheid?


3. Waarom voorziet de Nederlandse overheid niet in de financiering van rechtshulp voor ter dood veroordeelde Nederlandse staatsburgers? Bent u het met mij eens dat Nederland een voorbeeld zou moeten nemen aan landen zoals Duitsland, Mexico en Australië, waar de overheidsbemoeienis niet alleen bestaat uit officiële protesten tegen de oplegging van de doodstraf als sanctie, maar waar ook nog eens voorzien wordt in adequate rechtshulp, inclusief de vergoeding van bijkomende kosten zoals reis- en verblijfskosten?


4. Bent u het met mij eens dat er snel een rechtsbijstandsfonds voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland moet komen en dat in afwachting daarvan zo snel mogelijk voorzien moet worden in gefinancierde rechtshulpverlening, zeker als het gaat om Nederlandse ter dood veroordeelden?


5. Wanneer kan de Kamer uw standpuntbepaling ten aanzien van de instelling van een rechtsbijstandsfonds tegemoet zien ?

Den Haag, 27 maart 2008