Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland en Turkije gaan meer samenwerken

27 mrt 2008 | Minister Verhagen en zijn Turkse ambtgenoot Babacan tekenden woensdag in Den Haag een overeenkomst om onder andere op ambtelijk, zakelijk en cultureel gebied het contact tussen beide landen te versterken.
Verhagen (r) en Babacan (l)
Verhagen (r) en Babacan (l)
Foto: Buitenlandse Zaken

De ondertekening was de start van een conferentie tussen Nederlandse en Turkse ambtenaren, waar samenwerking op het gebied van transport, justitie en het tegengaan van klimaatverandering werden besproken.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukte het belang van goede banden tussen Nederland en Turkije. "Tenslotte woont hier een grote groep Nederlanders van Turkse origine, die een grote bijdrage levert aan de Nederlandse samenleving ", aldus Verhagen.

De beide ministers spraken onder meer over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. 'Strikt maar fair,' zo kenschetste Verhagen de Nederlandse opstelling. "Dat betekent dat als Turkije voldoet aan de toetredingscriteria, wat ons betreft ook de EU de gemaakte afspraken zal nakomen."

Het vooruitzicht op toetreding tot de EU is voor Turkije een belangrijke stimulans voor het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen op terreinen als democratisering, rechtszekerheid en mensenrechten. Nederland is graag bereid hulp te verlenen bij het hervormingsproces, aldus de minister.

Nederland drong er bij Turkije op aan oplossingen te zoeken voor de verbetering van de samenwerking tussen de EU en de Navo in Afghanistan en Kosovo. De slechte betrekkingen tussen Navo-land Turkije en EU-lidstaat Cyprus bemoeilijken die samenwerking.

Daarnaast besprak Verhagen de Turkse dienstplicht met Babacan. Nederlandse beroepsmilitairen met een Turkse achtergrond zijn ook dienstplichtig in Turkije. Verhagen pleitte voor deze gevallen voor vrijstelling.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl