Gemeente Helden

Boomfeestdag 2008 in Koningslust

Dit jaar vindt de nationale boomfeestdag in de gemeente Helden plaats op woensdag 19 maart in Koningslust. Met de kinderen van groep 5 tot en met 8 van Basisschool De Springplank, enkele vrijwilligers en medewerkers van de gemeente Helden worden in Koningslust twee projecten gerealiseerd.

Wethouder Rinus Janssen geeft op deze dag de aftrap, door het planten van een boom, samen met enkele kinderen van de school.


1. Er worden verschillende bomen en heesters geplant rondom de school door de leerlingen van de groep 5 tot en met 7. Rondom de school gebeurt de aanplant in het kader van het opgeknapte centrum van Koningslust. Zo kunnen de kinderen hun eigen school mooi aankleden.


2. Door de leerlingen van groep 8 wordt er een klimaatbosje geplant, dat bestaat uit drie walnootbomen en enkele fruitbomen. Dit gebeurt in natuurgebied Vlakbroek, aan de achterzijde van de Schenskensweg. Verder worden er hier nog enkele fruitbomen (kers), essen, kastanjebomen en een toegangslaantje van knotwilgen aangeplant

Boomfeestdag 2008
Thema
BOOM ZOEKT KIND

Het is van belang om kinderen al op jonge leeftijd te wijzen op het nut en het bijzondere van bomen en natuur in hun directe leefomgeving. Laat ze op de boomfeestdag meehelpen aan een groene wereld; te beginnen in hun eigen woonwijk.

Stichting Nationale Boomfeestdag streeft ernaar dat elk kind minimaal een keer tijdens de lagere schooltijd een boom plant.

Dit is dé manier om bomen te ontdekken en is voor ieder kind een onvergetelijke belevenis. Bomen hebben op hun beurt bescherming nodig. Als ze die al kunnen krijgen van onze jonge generatie, is het in beider belang. Bomen zijn dus op zoek naar beschermers en dat zijn in 2008 de kinderen van Nederland.

Bomen in woonwijken zorgen ervoor dat iedereen zich lekkerder en gezond voelt: de lucht is schoner en ze zorgen voor sfeer. Bomen zijn ecologisch van belang, maar ook economisch en sociaal: groene, bomenrijke wijken maken dat mensen meer contact met elkaar hebben en dat men er graag woont. Huizen staan hier dus ook minder lang te koop.

Het probleem op dit moment is dat kinderen heel weinig biologieles krijgen op school: 15 minuten per week en dan valt het vaak onder het vak Levensbeschouwing. Kinderen komen veel te weinig buiten: ze zitten vaak achter de computer, bewegen te weinig en leren hierdoor weinig over bomen en natuur. Vaak kennen ze het verschil tussen een berk en een eik niet!

13-3-2008 08:59