Gemeente Geertruidenberg


Dongemond College te gast op het gemeentehuis

Op 18 februari waren 25 leerlingen van VMBO 4 van het Dongemond College te gast op het gemeentehuis. Dit bezoek maakt deel uit van het project Staatsinrichting van de school, en onlangs kwamen de eerste concept-verslagen van het bezoek gereed.

Tijdens het bezoek aan het gemeentehuis hebben de leerlingen in de Raadzaal uitleg gekregen van de burgemeester over hoe een gemeenteraad in elkaar zit. Vervolgens werd de klas in twee groepen verdeeld. Eén groep kreeg uitleg van de wethouder Welzijn, Antoon van den Enden, over zijn werkzaamheden. De andere groep kreeg uitleg over de werkzaamheden van de brandweer.

De leerlingen geven in hun notities aan dat ze een hele andere kijk op de gemeente hebben gekregen en dat er meer zaken worden geregeld dan je in eerste instantie denkt. De leerlingen die de presentatie van de brandweer hebben bijgewoond, gaven aan een heel ander beeld te hebben gekregen de brandweer. De brandweer doet dus meer dan alleen maar brandjes blussen. Na de presentaties kreeg de hele klas een rondleiding door het gemeentehuis, wat de leerlingen erg interessant vonden.

Project Staatsinrichting

Het bezoek aan het gemeentehuis maakt deel uit van het project Staatsinrichting. Om het project wat concreter en levendiger te maken, zijn de leerlingen verplicht een gemeenteraadsvergadering bij te wonen. De meeste leerlingen vinden dit erg saai en vonden dit ook het minst leuke onderdeel van het project. Ook moesten de leerlingen een gesprek voeren met een raadslid. De hele klas bezocht ook het parlementsgebouw in Den Haag en het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Dit laatste werd door de leerlingen als erg interessant en leerzaam ervaren.

Ook een rondleiding?

Er worden regelmatig rondleidingen aan scholen door het gemeentehuis gegeven. Mocht uw school hiervoor belangstelling hebben, dan kunt u contact opnemen met Yvonne Hekker, tel. 0162 - 579 520.