Kwaliteitsrichtlijn huisvesting primair onderwijs en BredeScholen

donderdag 27 maart 2008

De 'Kwaliteitsrichtlijn huisvesting primair onderwijs en Brede Scholen' is in boekvorm verschenen.

Adviesorganisatie Hevo beschrijft in het boek de kwaliteit waaraan BredeScholen in haar visie moeten voldoen. Rekening is gehouden met veranderde omstandigheden in het onderwijs, nieuwe eisen aan schoolgebouwen en de complexiteit die het huisvestingsproces van BredeScholen met zich meebrengt.

Het boek is een reactie op een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma in december 2007 aan de Tweede Kamer schreef. Zij gaf daarin onder meer aan dat kinderen een stimulerende en uitdagende leeromgeving nodig hebben, die hun nieuwsgierigheid prikkelt en recht doet aan onderlinge verschillen. Volgens de adviesorganisatie is er 'grote behoefte aan houvast bij de voorbereidingen van de plannen voor een BredeSchool en aan een duidelijke richtlijn'. "Omdat er tegenwoordig steeds minder wordt gekozen om een schoolgebouw te bouwen voor één school, is het zeer belangrijk te focussen op samenwerking en het clusteren van voorzieningen in een bredeschoolconcept. Het specifieke huisvestingsproces van BredeScholen kenmerkt zich door de complexiteit van de initiatief- en definitiefase. Vaak wordt er niet genoeg nagedacht over de wezenlijke aspecten binnen het huisvestingsproces. Pas in een later stadium van het bouwproces loopt men tegen problemen aan en dan is het eigenlijk al te laat om aanpassingen te doen zonder veel meerkosten. Het wordt aangeraden vraagstukken ten aanzien van beheer en exploitatie, eigendom en financiën en het wel of niet samenwerken te bespreken voordat het Programma van Eisen vastgesteld wordt. De reden hiervan is dat al deze aspecten nauw met elkaar samenhangen en invloed op elkaar hebben." Het bedrijf heeft daarvoor een speciale methode ontwikkeld.

De kwaliteitslijn legt de betekenis uit van technische termen en afkortingen en beschrijft hoe een bouwproces in elkaar zit. Rondom de introductie van de Kwaliteitsrichtlijn organiseert Hevo op 27 mei 2008 en 5 juni 2008 twee miniconferenties.

Klik hier voor meer informatie.