Gemeente Dordrecht


Dordrecht, 26 maart 2008

Persbericht

Project Energie op Maat krijgt vervolg in Wielwijk

Het project 'Energie op Maat' in Oud-Krispijn is zo'n succes geworden dat de gemeente het voortzet in andere wijken. In mei gaat het project van start in Wielwijk. Begin dit jaar is al de aftrap gegeven voor een vervolg in Crabbehof en Zuidhoven.

Het project 'Energie op Maat' is vooral bedoeld om minima over te halen om energie te besparen en zo hun besteedbaar inkomen te verhogen. Minder energieverbruik betekent ook minder belasting voor het milieu en klimaat omdat er minder CO2 uitstoot is. Daarom is Energie op Maat er ook voor mensen met een inkomen boven het minimum.

Energieconsulenten leggen huis-aan-huis bezoeken af om samen met de bewoners te kijken naar het energiegebruik. Met eenvoudige middelen is 10 tot 30 euro per maand te besparen. Het gaat om spaarlampen, tochtstrips en bijvoorbeeld folie voor achter de verwarming. Ook vertellen de consulenten wat bewoners zelf kunnen doen om hun energiekosten te verlagen. Een graadje minder warm stoken, voldoende ventileren, stekkers uit of lampen niet onnodig laten branden. De consulenten geven ook gratis advies over de veiligheid in huis en zij doen een koolmonoxidemeting. In Oud-Krispijn hebben 336 huishoudens aan het project meegedaan. Gemiddeld werd door hen 11 tot 12% aan gas en elektriciteit en dus ook CO2 uitstoot bespaard.

De energieconsulenten zijn speciaal voor dit doel opgeleide mensen die als werkzoekende stonden ingeschreven bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Op deze manier zijn via dit project al diverse mensen met een uitkering aan werk geholpen. Daarnaast werken stagiaires van het Da Vinci College mee. 'Energie op Maat' is een gezamenlijk project van de Sociale Dienst Drechtsteden en de gemeente Dordrecht.