BouwNed

Ondernemer wil zelf afname lastendruk kunnen ervaren 27-03-2008

De ondernemer moet nu eindelijk ook eens zelf kunnen ervaren dat de administratieve lastendruk is en wordt teruggedrongen. De nieuwe Commissie Regeldruk Bedrijven kan daar volgens Bouwend Nederland een belangrijke bijdrage aan leveren, zeker nu VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes is benoemd tot voorzitter.

Het kabinet zet al enige jaren in op een vermindering van de lastendruk. Voor deze periode wordt gestreefd naar 25 procent minder regels en lastendruk. De aandacht richt zich daarbij met name op de regels die echt merkbaar zijn voor ondernemers.

Om dit te bereiken heeft het kabinet in 2007 het "Plan van Aanpak Merkbaar minder regeldruk voor ondernemers" gepresenteerd waarin de komst van de Commissie Regeldruk Bedrijven al werd aangekondigd. De commissie fungeert als aanjager en bewaker van de voortgang hiervan. De leden van de commissie hebben de taak om een oordeel te geven over de plannen van de overheid, onder meer of de maatregelen voldoende impact voor bedrijven hebben.

Bestemmingsplannen
Bouwend Nederland is positief over de Commissie en de benoeming van Wientjes. Met name ook omdat de aandacht daarmee daadwerkelijk lijkt te worden gericht op het concrete effect van de maatregelen voor het bedrijfsleven.

Wat de bouw- en infrabedrijven betreft worden als eerste de problemen rond de bestemmingsplannen aangepakt. Er komen bij Bouwend Nederland namelijk in toenemende mate signalen binnen dat gemeenten inmiddels welhaast standaard weigeren om ontheffing te verlenen, merkt Pieter Clerx, senior beleidsmedewerker bouwcondities en regelgeving.

"Gemeenten zijn hun bestemmingsplannen op dit moment aan het actualiseren en digitaliseren. Ik hoor van steeds meer bouwers dat verzoeken om ontheffing van het vigerende bestemmingsplan niet meer in behandeling worden genomen. Bedrijven moeten maar wachten tot de gemeente klaar is met het nieuwe bestemmingsplan, en dat kan wel twee jaar of nog langer duren. Dat is toch wel een behoorlijke last op administratief gebied. Ook al omdat je als onderneming, ondanks alle inspanningen niet verder kunt met je project."

Onderzoek
Een andere last vormt het toenemend aantal onderzoeken dat bouwbedrijven moeten (laten) verrichten om te kunnen bouwen. "Dat loopt onderhand ook de spuigaten uit", aldus Clerx. "Archeologie, luchtkwaliteit, energiebesparing: op de meest uiteenlopende terreinen moet onderzocht worden wat de effecten zijn van een bouwproject. Het wordt gewoon teveel, allemaal."

Winst kan wat Bouwend Nederland ook snel geboekt worden, op het moment dat gemeenten beter met de informatie omgaan die hen door bedrijven wordt aangereikt. "Het zou eigenlijk zo moeten zijn, dat als de gegevens voor een bepaald project eenmaal zijn aangeleverd, het bij een volgend project niet allemaal weer opnieuw hoeft te worden aangeleverd. Neem het uitreksel van de Kamer van Koophandel. Dat moet een bedrijf nu nog bij iedere bouwaanvraag meesturen. De vraag is of een keer niet voldoende is. Of nog beter, dat de gemeente zelf die informatie rechtstreeks bij de Kamer van Koophandel opvraagt. Met hele simpele ingrepen kan met andere woorden dus al heel veel winst worden geboekt. Hopelijk onderkent de commissie dat ook."