Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 27 maart 2008

Kenmerk 042

Bezwaarschrift Yab Yum ongegrond verklaard

De bezwaarschriftencommissie heeft het bezwaar dat Yab Yum heeft ingediend tegen de sluiting ongegrond verklaard. Het besluit van de gemeente Amsterdam om Yab Yum geen vergunningen meer te verlenen houdt hiermee stand. Met deze uitspraak bevestigt de commissie dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen zullen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. De burgemeester en het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Centrum hebben het standpunt van de bezwaarschriftencommissie overgenomen en hebben het bezwaar ongegrond verklaard. De deuren van de Amsterdamse seksclub blijven dus gesloten.

De bezwaarschriftencommissie vindt dat de gemeente Amsterdam op goede gronden concludeert dat er ernstig gevaar bestaat voor misbruik met de vergunningen. De gemeente heeft de vergunningen geweigerd op grond van de Wet Bibob en heeft, aldus de bezwaarschriftencommissie, voldoende gemotiveerd dat er sprake is van ernstig gevaar. Uit verschillende bronnen, zoals de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de politie, is informatie verwerkt in een Bibob-advies. Al deze informatie wijst in een en dezelfde richting. De overname van Yab Yum is destijds niet zakelijk verlopen en Yab Yum wordt in werkelijkheid door iemand anders dan de aanvrager gedreven. Gelet hierop kon de gemeente het Bibob-advies, na zorgvuldige beoordeling, ten grondslag leggen aan de motivering van het weigeringsbesluit.

De gemeente Amsterdam heeft in november 2007, op grond van een negatief advies van het landelijk Bureau Bibob, besloten tot sluiting van Yab Yum. De gemeente Amsterdam heeft daarop de gevraagde exploitatievergunning geweigerd en de al verleende Drank- en Horecavergunning ingetrokken.

Amsterdam is al geruime tijd bezig om met inzet van de Wet Bibob de (georganiseerde) criminaliteit aan te pakken. De gemeente vraagt extra gegevens aan ondernemers in bepaalde branches om te beoordelen of er sprake is van verwevenheid met criminaliteit. Het gaat dan voornamelijk om gegevens over de zeggenschapstructuur, transparantie van de bedrijfsvoering en de wijze van financiering. Als er na het onderzoek van de gemeente nog vragen blijven over de integriteit van de ondernemer en zijn zakelijke relaties, dan kan de gemeente advies vragen aan het landelijk Bureau Bibob. Dit bureau baseert zich op informatie van onder meer Belastingdienst, politie en justitie.

Pb-042