Gemeente Elburg

revitalisering en herbouw winkelcentrum t Harde

270308 Stand van zaken revitalisering en herbouw winkelcentrum `t Harde

Persbericht

27 maart 2008

Stand van zaken revitalisering en herbouw winkelcentrum `t Harde

Over de stand van zaken met betrekking tot de revitalisering en de herbouw van het winkelcentrum 't Harde kan het volgende worden gemeld.

Op 24 september 2007 heeft de gemeenteraad van Elburg een `integrale ruimtelijke ontwikkelingsvisie' voor de ontwikkeling van een aantal locaties in de kern 't Harde vastgesteld. Het winkelcentrum `t Harde is één van de locaties waarop deze visie betrekking heeft. Tegelijkertijd heeft de gemeenteraad het `groene licht' gegeven voor de (verdere) uitwerking en uitvoering van de in de visie genoemde plannen.

De revitalisering van het winkelcentrum is in twee fases geknipt. De plannen voor Fase I zijn nagenoeg gereed. Fase I heeft betrekking op de panden van de bibliotheek, boekhandel Marsman, het voormalige postkantoor en de Boni. De initiatiefnemer voor Fase I is MKB Vastgoed.

De noodzakelijke planologische procedure zal, zoals het er nu naar uitziet, over een aantal weken formeel van start gaan. Op de voorlichtingspagina van de Huis aan Huis zal daarover een publicatie verschijnen. Daarin zal worden vermeld dat de ontwerpplannen voor Fase I van de revitalisering van het winkelcentrum in het gemeentekantoor ter inzage liggen en dat iedereen gedurende een periode van zes weken zijn of haar zienswijze over de plannen aan Burgemeester en wethouders kenbaar kan maken.

Direct na de brand in het winkelcentrum op 22 oktober 2007 is contact opgenomen met de eigenaren van de winkelpanden in het resterende gedeelte van het winkelcentrum (Fase II). De gemeente wil er graag aan meewerken dat de panden die door de brand verloren zijn gegaan, zo snel mogelijk worden herbouwd en dat de revitalisering van Fase II ook zo snel mogelijk plaatsvindt.

De laatstelijk door de gemeenteraad op 24 september 2007 vastgestelde ruimtelijke ontwikkelingsvisie is wat de gemeente betreft hierbij leidend.

De eigenaren van de winkelpanden in Fase II hebben onlangs bij de gemeente een schetsplan ingediend. Dit schetsplan geeft op hoofdlijnen aan hoe deze projectontwikkelaars de toekomstige bebouwing in Fase II zien.

Helaas hebben we moeten constateren dat deze ideeën sterk afwijken van de door de gemeenteraad vastgestelde uitgangspunten. Bovendien is het voor Fase II ingediende plan nog verre van volledig. Wij hebben met de indieners van dit plan hierover gesprekken gevoerd.

In onze brief van 6 maart jl. hebben wij de initiatiefnemers van dit plan laten weten welk proces moet worden doorlopen en welke gegevens nog moeten worden aangeleverd om het plan voor een eventuele gemeentelijke goedkeuring in aanmerking te kunnen laten komen. De indieners van het plan moeten bijvoorbeeld met goede argumenten onderbouwen waarom hun plan afwijkt van de door de gemeente vastgestelde uitgangspunten. Ze moeten er voor zorgen dat hun plan is afgestemd op het plan voor Fase I dat binnenkort in procedure wordt gebracht. Verder moet men aantonen dat het plan economisch haalbaar is en dat er goede oplossingen zijn voor de problematiek van verkeer en parkeren, de inrichting van de openbare ruimte, enz.

Uiteraard wil de gemeente graag met de initiatiefnemers meedenken en samenwerken.

De initiatiefnemers zijn op dit moment aan zet en de gemeente ziet hun aangepaste en uitgewerkte plan met veel belangstelling tegemoet.

De gemeente hoopt van harte dat de planontwikkeling ook voor Fase II op een goede, constructieve en vooral ook vlotte wijze en in goed overleg met alle belanghebbenden zal plaatsvinden.

De gemeente zal de winkeliers en de inwoners van 't Harde op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen met betrekking tot het winkelcentrum.