Gemeente Heerenveen


---


---

Sportambities in Fryslân zijn groot

Zowel gedeputeerde staten van Fryslân als burgemeester en wethouders van Heerenveen vinden dat een ultra-modern Thialf met een internationale uitstraling thuishoort in Heerenveen en dus Fryslân. Ook in de toekomst moet zowel de wereldtop als de grote massa schaatsliefhebbers naar een bijzondere schaatstempel in Heerenveen kunnen komen. Daarom hebben beide colleges een regiegroep samengesteld die met voorstellen moet komen over de toekomst van Thialf. Sportstad Heerenveen en Thialf zelf zijn ook vertegenwoordigd in de regiegroep.

De provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen willen zich maximaal inspannen voor het 'Thialf van de toekomst'. Ze willen dat er een samenhangend plan komt waarin Thialf hét centrum van de schaatswereld blijft en de doorontwikkeling van Sportstad Heerenveen kan plaatsvinden in goede relatie met de versterking van het centrum van de plaats Heerenveen. Om dit proces in goede banen te leiden hebben de bestuurders van de vier organisaties een regiegroep gevormd. Daarin hebben zitting gedeputeerde economie Sjoerd Galema, burgemeester Peter de Jonge en vertegenwoordigers van Thialf en Sportstad Heerenveen.

De locatie van het toekomstige Thialf staat nog niet vast. Gemeente en provincie willen eerst alle mogelijkheden, inclusief de huidige locatie, in beeld brengen. Daarbij komen niet alleen ruimtelijke overwegingen -waaronder de bereikbaarheid- aan de orde, maar ook een mogelijke bundeling met Sportstad Heerenveen.

Voor de zomervakantie moet er een zogenoemde 'quick-scan' klaar zijn. Daarin worden ook de verdere ontwikkelingen bij Sportstad Heerenveen betrokken, inclusief een 'Sportexperience Centre' en een Centrum voor Topsport en Onderwijs.
Als blijkt dat er mogelijkheden zijn voor een nieuw Thialf en een of meerdere geschikte locaties in beeld is/zijn, zal een uitgebreide haalbaarheidsstudie worden verricht. Deze studie is de eerste stap op weg naar een ultramodern 'Thialf-III'. Daarin komen niet alleen thema's als innovatie, educatie, energie en duurzaamheid aan bod, maar ook de kansen om andere activiteiten gerelateerd aan 'ijs, winter en kou' in het plan te verwerken.

Het resultaat zal een tot de verbeelding sprekende accommodatie zijn voor topsporters en schaatsenthousiastelingen. Maar ook een inspirerende omgeving voor innovatie en talentontwikkeling met diverse publiekstrekkende functies. Er zijn signalen dat marktpartijen geïnteresseerd zijn om hierin te investeren.


---