Partij van de Arbeid

PvdA bezorgd om Tibet

27-03-2008 12:32

De PvdA volgt met grote bezorgdheid de ontwikkelingen in Tibet en pleit voor het opstarten van een dialoog tussen de Dalai Lama en de Chinese autoriteiten. De internationale gemeenschap en het IOC dienen zich eensgezind uit te spreken tegen de voortdurende onderdrukking van de Tibetanen.

PvdA-buitenlandwoordvoerder Martijn van Dam: 'Het getuigt van daadkracht van de Nederlandse regering dat staatssecretaris Timmermans de Chinese ambassadeur heeft ontboden wegens de ongeregeldheden in Tibet. Dat was een goede stap, maar het moet China ook duidelijk zijn dat verdere escalatie niet zonder gevolgen kan blijven.'

Situatie Tibet
Sinds de bezetting van Tibet in 1950 door het Chinese Rode Leger is het beleid van China erop gericht om de Tibetaanse cultuur te marginaliseren. De Chinese autoriteiten proberen door middel van het inbrengen van zo veel mogelijk Chinezen Tibet cultureel te zuiveren. Hierbij worden elementaire mensenrechten, zoals de vrijheid van geloof, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging ernstig geschonden. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International bestempelen de behandeling van de Tibetanen door China al jaren als één van de ergste vormen van mensenrechtenschendingen in China.

Halverwege maart 2008 zijn de Tibetanen tegen de Chinese onderdrukking in opstand gekomen. De Chinese autoriteiten hebben hierop gereageerd door deze opstand bloedig neer te slaan. Het aantal doden aan Tibetaanse kant wordt geschat op enkele tientallen in het tijdsbestek van enkele dagen. Mocht deze situatie verder escaleren dan wil de PvdA dat hieraan consequenties worden verbonden, niet alleen diplomatieke.

Olympische Spelen
China zal deze zomer het toneel zijn van de Olympische Spelen. De PvdA is niet voor een boycot, omdat daarmee vooral de sporters worden getroffen. De Olympische Spelen zetten extra schijnwerpers op China. Maar China moet wel laten merken zich iets van die extra schijnwerpers aan te trekken. Het Olympisch Handvest stelt duidelijk dat de Olympische Spelen mede als doel hebben de vrede en menselijke waardigheid voor iedereen te bevorderen. Van China mag verwacht worden dat ze daarnaar handelt.

Van het IOC mag verwacht worden dat ze China daarop aanspreekt. Anders zal de discussie over een boycot van de Spelen of van de opening onvermijdelijk oplaaien. De PvdA wil alle aandacht voor de Spelen gebruiken om de druk op China te vergroten om mensenrechten te respecteren. Een fatsoenlijke behandeling van culturele of religieuze minderheden overal in China hoort daarbij.