Zwavel kan grote opbrengstdaling voorkomen

27/03/2008 15:05

Imagro

DSM Agro
Marketing & Sales

27 maart 2008

Zwavel kan grote opbrengstdaling voorkomen

Enqu(ee)te: boeren vinden zwavelbemesting belangrijk

Boeren vinden het bemesten van hun gewassen met zwavel steeds belangrijker worden. Dat blijkt uit een onlangs gehouden enqu(ee)te onder 250 abonnees op de NutriNorm Nieuwsbrief Bemesting. Door het bemesten met zwavel kunnen grote opbrengstverliezen worden voorkomen.

Uit de enqu(ee)te komt duidelijk naar voren dat boeren steeds meer belang hechten aan een zwavelbemesting op hun bedrijf. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat ze aandacht besteden aan de zwavelbemesting op hun gewassen. Veertig procent bemest enkele gewassen op het bedrijf met zwavel, 14% geeft zelfs àlle gewassen een zwavelbemesting.

Dat zwavel erg belangrijk is bij het optimaliseren van de opbrengst, is al langer aangetoond. Een kleine gift zwavel voorkomt in het geval van een gebrek aan zwavel al een grote opbrengstdaling. Daarbij zijn de extra kosten zeer beperkt in verhouding tot de meeropbrengst. Een zwavelbemesting betaalt zich bij een tekort aan het element maar liefst vijf- tot tienmaal terug, zo blijkt uit onderzoek.

Dosering belangrijk
Bij het bemesten met zwavel is het wel van belang om de juiste dosering toe te passen. Een te grote dosis leidt tot extra verzuring van de bodem. Bovendien worden andere voor de plant belangrijke elementen, zoals selenium en koper, verdrongen. Een zwavelgift van 15 tot 25 kg per hectare is vaak al voldoende. Meststoffen als Dynamon-S hebben de juiste verhouding tussen stikstof (N) en zwavel (S), namelijk 24N en 7S.

Onderschatting
Het nut van zwavelbemesting wordt vaak onderschat. Maar door de vele regen de afgelopen jaren is de zwavelvoorraad in de Nederlandse bodem aan de lage kant en moet worden aangevuld. Op lichte grond is er een groot risico op een zwaveltekort tijdens de groei van de eerste of tweede snede gras. Door een kleine zwavelbemesting worden een aanzienlijk opbrengstverlies en een slechtere benutting van de stikstofbemesting voorkomen. Een tekort aan zwavel op grasland is slecht te zien en lijkt op een stikstoftekort. Maar ook hier blijkt uit veldproeven dat een tekort aan zwavel leidt tot een onacceptabel opbrengstverlies. Het rendement van de stikstofbemesting loopt terug en uit de mest komt te weinig en te laat zwavel vrij voor het gras.





http://www.nutrinorm.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,