Asbestinventarisatie SC540) en -verwijdering(SC530) bindend verklaard

27/03/2008 15:06

Het Branche Bureau BV

PERSBERICHT
Door Stichting Certificatie Asbest (SCA) ontwikkelde certificatieschema's voor asbestinventarisatie (SC-540 ) en asbestverwijdering (SC-530 ) bindend verklaard.

De minister van SZW heeft op 11 maart 2008 de certificatieschema 's voor asbestinventarisaties (SC-540 ) en asbestverwijdering (SC-530) met ingang van 1 juni 2008 bindend verklaard. Deze schema's zijn onder verantwoordelijkheid van het Centraal College van Deskundigen Asbest ontwikkeld. De statische verwijzing naar de beide certificatieschema's zal zeer binnenkort in de Staatscourant worden gepubliceerd. De schema's zijn beschikbaar op de SCA website www.ascert.nl. Vanaf 1 juni 2008 zullen de certificatie-instellingen bij elke certificaatverlenging of -verlening niet meer de beoordelingsrichtlijn SBC-BRL 5052 gebruiken, maar het SCA Certificatieschema Asbestinventarisatie SC-540 / februari 2008 en voor de beoordelingsrichtlijn SBC-BRL 5050 het SCA Certificatieschema Asbestverwijdering SC-530 / februari 2008. De certificatie-instellingen zijn door de minister van SZW aangewezen en bevoegd verklaard tot deze wettelijk verplichte certificatie. De certificatieschema's zijn een uitwerking van de asbestwet en -regelgeving zoals vermeld in de Arbeidsomstandighedenwet, het Besluit van 7 juli 2006 tot wijziging van het Arbobesluit (implementatie van wijzigingsrichtlijn nr. 2003/18/EG) en in het Asbestverwijderingsbesluit 2005. Het betreft dus mede een implementatie van de Europese Richtlijn nr. 2003/18/EG. Asbestinventarisatiebedrijven en asbestverwijderingsbedrijven, werkzaam in Nederland en in het bezit van een procescertificaat, voldoen daarmee aan de Europese regelgeving op dit gebied. Met het van kracht worden van deze certificatieschema's is een traject afgesloten van ca 3 jaar intensieve en constructieve samenwerking met de partijen uit het asbestbedrijfsleven, verenigd in de Stichting Certificatie Asbest. Het Ministerie van SZW heeft dit traject ondersteund met subsidies.

Extra informatie over asbestinventarisatie
Overgangsregeling voor SC-540
Het Centraal College van Deskundigen Asbest heeft besloten dat vanaf ongeveer twee maanden na publicatie in de Staatscourant alle SBC-BRL 5052 gecertificeerde asbestinventarisatiebureaus de uitvoering en rapportage van asbestinventarisaties als overgangsregeling tot aan de hercertificeringsbeoordeling dienen uit te voeren. Dit dient te gebeuren overeenkomstig SCA Certificatieschema Asbestinventarisatie SC-540 / februari 2008 Bijlage B Technische Uitvoering Asbestinventarisatie. De datum waarop deze verplichting ten aanzien van de uitvoering en rapportage ingaat, is gesteld op 1 juni 2008.

SMA-rt (Risicoklassebepaling)
De bij asbestverwijdering vrijkomende asbestvezels (Risicoklassen 1 t/m 3) kunnen vooraf worden ingeschat met het internet instrument SMA-rt (www.asbestinfo.nl). Een controleerbare, uniforme en betrouwbare basis voor asbestveilige verwijdering is daarmee beschikbaar.

Direct waarneembaar, niet direct waarneembaar en onvoorzien asbest Door het Centraal College van Deskundigen Asbest is bij de asbestinventarisatie onderscheid gemaakt in direct waarneembaar aanwezig asbest, met een aanvullende opsomming van vermoedelijk aanwezige, niet-direct waarneembare asbest. In tweede instantie wordt, met behulp van destructief onderzoek in het dan leegstaande of ongebruikte bouwwerk of object, het vermoedelijk aanwezige asbest alsnog geïnventariseerd. Bij het daadwerkelijk verwijderen kan het bestaan dat er ondanks de bovenaangegeven inventarisaties toch nog onvoorzien asbest wordt aangetroffen. Dit dient door het asbestverwijderingsbedrijf gemeld te worden aan het inventarisatiebedrijf, dat vervolgens aantoonbaar lering moet trekken voor de volgende uit te voeren inventarisaties.

Stichting SCA , postadres Postbus 22 6720 AA Bennekom, fax 0317-425725, e-mail info@ascert.nl en website www.ascert.nl Contact over dit persbericht kunt u opnemen met ir. W.H. de Brabander, tel. 0317-414145 of gsm 06 54 222 387





http://www.ascert.nl