Dit is een persbericht van de Gegevensautoriteit Natuur

EERSTE RESULTATEN GEBRUIK NATIONALE DATABANK FLORA EN FAUNA POSITIEF

Het Stadsgewest Haaglanden en de Gegevensautoriteit Natuur doen sinds vorige zomer een proef met het uitwisselen van gegevens over flora en fauna, habitats en andere ecologische data via de Nationale Databank Flora en Fauna. Hierdoor vermindert de administratieve lastendruk, neemt de kans op vertragingen af en worden procedures versneld. Uit de vandaag gepresenteerde eerste resultaten blijkt dat er goed rekening wordt gehouden met de natuur bij ruimtelijke ontwikkeling in Haaglanden. De gemeenten die aan de proef deelnemen geven aan dat de eerste resultaten veelbelovend zijn. De ecologische informatie is snel en overzichtelijk beschikbaar en kan goed worden gebruikt bij bouwplannen, vergunningverlening, educatie en voorlichting.

Opvallend is dat er bij verschillende organisaties veel flora- en faunagegevens aanwezig zijn en dat er grote behoefte is om gegevens te delen en gebruik te maken van flora- en faunagegevens van anderen. Terreinbeheerders en grondeigenaren kloppen aan om hun gegevens ter beschikking te stellen aan de databank. De pilot heeft hierdoor veel samenwerking tussen regionale partijen teweeg gebracht.

Het grote voordeel van de Nationale Databank Flora en Fauna is dat flora- en faunawaarnemingen opgeslagen kunnen worden op de exacte locatie waar ze zijn waargenomen. Zo wordt duidelijk of bijvoorbeeld vleermuizen in een bepaald gebouw zijn gevonden of 'ergens in een wijk of stadsdeel'. Door deze functionaliteit kunnen ruimtelijke ontwikkeling en het behoud van natuur beter op elkaar worden afgestemd. Maar ook andere waarnemingsgegevens kunnen worden ingevoerd. Zo kan bijvoorbeeld aangegeven worden wat het levensstadium, het geslacht of het leefgebied is. Op deze manier komt aan schat aan informatie landelijk beschikbaar. Wat hierbij opvalt is dat de manier van gegevensverzameling en mate van detail sterk verschillen. De Gegevensautoriteit wil in de toekomst hier meer uniformiteit in creeëren.

Volgens Marcel Houtzager, regiobestuurder Groen, Recreatie en Tourisme van het Stadsgewest Haaglanden is de Nationale databank Flora en Fauna breed inzetbaar: "Met de databank beschikken wij over een instrument dat niet alleen helpt rekening te houden met de natuur, maar dat ook de mogelijkheid biedt om ruimtelijke ontwikkeling te faciliteren'

Met deze proef is Haaglanden de eerste regio in Nederland die ervaring opdoet met het op grote schaal uitwisselen en benutten van natuurgegevens. Het gaat om gegevens van de negen Haaglanden-gemeenten, drie hoogheemraadschappen, de Provincie Zuid-Holland, het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland en van particuliere gegevensverzamelende organisaties verenigd in de Stichting VeldOnderzoek Flora en Fauna (VOFF). De gegevens worden gedurende het project opgeslagen in de Nationale Databank Flora en Fauna van de Gegevensautoriteit Natuur. Inmiddels zijn voor andere producten van de Gegevensautoriteit Natuur proefprojecten gestart bij het Natuurhistorisch Genootschap Limburg en Natuurmonumenten.

Voor de Gegevensautoriteit Natuur is dit een eerste stap richting een landelijke databank van betrouwbare en goed beschikbare natuurgegevens. Met de ervaringen uit dit proefproject worden de instrumenten en procedures rond de gegevensvoorziening verder vorm gegeven. Het is de bedoeling de ervaringen van beide partijen in 2009 te gebruiken voor landelijke toepassing.

Noot aan redacties (