Gemeente Kerkrade

27.03.08: Aanplant klimaatbosje Kerkrade

Aanplant klimaatbosje Kerkrade

Op donderdag 27 maart jl. is een drietal walnotenbomen geplant in Kerkrade, nabij Kasteel Erenstein bij de voormalige roeivijver. Het planten van dit bosje is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en De Landschappen. Door het hele land worden honderden van deze klimaatbosjes geplant. Deze actie maakt onderdeel uit van de landelijke klimaatcampagne HIER.
De bomen in Kerkrade worden ter beschikking gesteld door Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen te Roermond. Wethouder Peter Thomas van Openbare Ruimte heeft de initiatiefnemers benaderd en aangeboden eerdergenoemde locatie voor aanplant ter beschikking te stellen.

Symbool voor compensatiebossen
Klimaatbosjes bestaan uit minimaal drie walnotenbomen in een driehoeksvorm en zijn bedoeld als een symbool voor de grote compensatiebossen. Wereldwijd worden grote klimaatbossen geplant om het klimaatprobleem een halt toe te roepen. In Nederland is er geen ruimte voor enorme nieuwe bossen, maar de bosjes zijn wel opvallende nieuwe landschapselementen die prikkelen, nieuwsgierig maken, tot nadenken stemmen en tot actie aanzetten.
Wethouder Thomas benadrukt: "Op deze manier steunen wij de natuur op een originele wijze. Samen kunnen we het klimaatprobleem aanpakken. Hopelijk zullen de bewoners van Kerkrade gestimuleerd worden bewuste, groene keuzes te maken."

Bosje
Het klimaatbosje voegt iets nieuws toe aan onze omgeving. De driehoeksvorm zorgt voor een intrigerende plek in het landschap. Bij het bosje hoort een informatiepaneel, dat niet alleen uitlegt waar het klimaatbosje voor staat, maar het publiek ook oproept om bewust bij te dragen aan de vermindering van CO2 uitstoot. De klimaatbosjes in geheel Nederland worden geplant op terreinen van de 12 provinciale Landschappen, op openbare plaatsen waar veel mensen komen. Kijk voor meer informatie over de landelijke klimaatcampagne HIER op www.hier.nu

Grote boslocatie
Tevens wordt momenteel aan de noordzijde een aaneengesloten boscomplex ontwikkeld onder de naam 'de grote boslocatie'. De Grote Boslocatie is een project dat door de gemeenten Kerkrade en Landgraaf samen wordt uitgevoerd. Het project speelt al enkele jaren en heeft tot doel om rond 2010 in totaal circa 100 hectare bos te realiseren op de grens van Kerkrade en Landgraaf.