Motie tijgermug

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP-2838726

27 maart 2008

Uw Kamer heeft de motie-Cramer/Waalkens (28286, nr. 122) aangenomen waarin zij de regering oproept om maatregelen te nemen ter voorkoming van voortplanting en verspreiding van de Aedes albopictus (tijgermug) via de import van Lucky Bamboo. In deze brief informeer ik u over mijn beleid ten aanzien van de tijgermug.

De tijgermug is een potentieel risico voor de volksgezondheid. De mug is in staat verschillende ernstige ziektes overdragen op de mens, waaronder knokkelkoorts en chikungunya. Daarnaast blijkt uit recente studies dat de klimatologische omstandigheden in ons land vestiging van de tijgermug niet uitsluiten. Om die redenen heb ik maatregelen genomen om te voorkomen dat de mug zich vestigt in Nederland als gevolg van de import van Lucky Bamboo.

In een convenant met importerende bedrijven heb ik afgesproken dat zij de Lucky Bamboo planten vrij van muggen en larven importeren. Een eerder convenant dat gold voor Lucky Bamboo op water bleek niet voldoende omdat ook planten op gel werden geïmporteerd. Daarom heb ik per oktober 2007 een convenant afgesloten voor alle vormen van Lucky Bamboo. Alle op dat moment importerende bedrijven hebben ook het tweede convenant getekend.

Vanaf juli 2006 laat ik het convenant monitoren door Plantenziektenkundige Dienst. Bij alle importerende bedrijven zijn vallen geplaatst die regelmatig geleegd worden. Sinds de inwerkingtreding van het tweede convenant per oktober 2007 tot heden is geen enkele tijgermug meer gevangen. Alles wijst erop dat mijn beleid de import van de tijgermug dus succesvol tegen gaat. De monitoring van de tijgermug in de kassen zet ik, in overeenstemming met de door uw Kamer ingediende motie, voort.

In de motie vraagt uw Kamer ook naar de aanwezigheid van tijgermuggen rond de invoerroute van Lucky Bamboo. De planten worden in afgesloten zeecontainers geïmporteerd waardoor vanaf het moment dat de planten in China worden verscheept voor verzending totdat de planten in de kassen uit de zeecontainers worden gehaald in Nederland, geen muggen ontsnappen. Verder onderzoek naar de invoerroute acht ik daarom niet zinvol.
Ten aanzien van de oproep van uw Kamer om importeurs van Lucky Bamboo te verplichten de Lucky Bamboo planten na aankomst in quarantaine te plaatsen, heb ik mij laten adviseren door de Plantenziektekundige Dienst en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daaruit blijkt dat quarantaine - indien muggen, larven en eitjes worden meegenomen uit China - allerminst zekerheid biedt voor het voorkomen van verspreiding van de muggen in de kassen omdat de eitjes hiermee niet verdwijnen. Daarnaast zou een dergelijke maatregel moeilijk uitvoerbaar zijn omdat de betreffende importeurs niet beschikken over quarantaineruimtes. Dit overwegende, en gezien de goede resultaten van het monitoringsonderzoek, acht ik quarantaine van de Lucky Bamboo planten geen zinvolle maatregel.

Ik vertrouw erop dat ik uw Kamer met deze brief volledig heb geïnformeerd over mijn maatregelen ten aanzien van de tijgermug. Ik zal de monitoring van de de tijgermug in de kassen voortzetten en zal u informeren wanneer ik, op basis van de monitoringsresultaten, aanvullende maatregelen noodzakelijk acht.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink