Politie Noord-Holland-Noord

Hoe veilig is uw huis? Voorkom woninginbraak

Alkmaar, 27-03-2008 o Het aantal woninginbraken is vorig jaar gedaald. Maar inbraken komen natuurlijk nog steeds voor. Ook bij u in de buurt. De meeste inbraken vinden plaats in de nachtelijke uren in het weekend, en in sommige buurten wordt ook meer ingebroken dan in andere. Met behulp van de informatie uit aangiftes van woninginbraken kan de politie dan gericht inzetten om woninginbrekers op te sporen

Maar een inbraak voorkomen is natuurlijk nog beter. Om de kans op inbraak te verkleinen kunt u zelf een aantal eenvoudige maatregelen nemen:

* Zorg voor een deugdelijk cilinderslot met sluitkom op de deuren (geen klavierslot). Een goedgekeurd slot is te herkennen aan het SKG-merk met 1 of 2 sterren.

* Draai deuren bij afwezigheid en s nachts op het nachtslot.
* Verlichting bij de achterdeur schrikt af, een inbreker wordt liever niet gezien (bij voorkeur een schemergeschakeld armatuur)
* Laat geen ladder los in de tuin liggen, die gebruikt kan worden om bij het slaapkamerraam te komen.

* Op de begane grond ramen zo mogelijk voorzien van een raamboompje met slot, zodat bij ruitbreuk het raam niet geopend kan worden.
* Sociale controle in je eigen buurt is een belangrijk punt. Je buurman is de beste bewaker, zo wordt wel eens gesteld. Bij onraad belt u meteen 0900-8844. Of 112 wanneer elke seconde telt.

Voor meer inbraakpreventietips kunt u terecht opwww.politiekeurmerk.nl. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen® kunt u zelf een bijdrage leveren aan uw eigen veiligheid. U vraagt zelf het advies aan bij een erkend bedrijf, u brengt zelf de geadviseerde aanpassingen aan of belt een bedrijf om dat voor u te doen en u vraagt het certificaat Veilige Woning aan. Wanneer u dit certificaat ontvangt, vraagt u korting op uw inboedelverzekeringspremie. Kortom u wacht niet meer tot het te laat is maar gaat zelf aan de slag om veilig te wonen. Met het Politiekeurmerk Veilig WonenÒdaalt het risico op een inbraak met 95%.

Melden helpt!
Naar aanleiding van informatie die u als bewoner geeft kan de politie gerichter inzetten en eventuele daders beter opsporen. Zo zorgt de politie samen met u voor de veiligheid in uw wijk. Dus ziet u iets verdachts of heeft u informatie over een voorval bij u in de buurt? Meld het ons via 0900-8844. Heeft u de dader (s) in zicht? Dan belt u 112.