Staatsbosbeheer

[natuurorganisaties_willen_duurzaam__groen_en_gezond_rijnenburg__ut_.g if]
27 maart 2008

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht, het Milieucentrum Utrecht en Staatsbosbeheer presenteerden op 26 maart hun visie op de ontwikkeling van de polder Rijnenburg. In deze nieuwe visie schetsen zij een woon- en recreatiegebied met natuur en landschap als basis. Door compact te bouwen, wonen mensen straks écht in het groen en krijgt de westkant van Utrecht een fantastisch recreatiegebied. De natuur- en milieuorganisaties zijn verheugd dat de gemeente Utrecht in haar startdocument, dat eveneens vandaag wordt gepresenteerd, de kansen voor een groen Rijnenburg onderkent. De groene organisaties nodigen de gemeente uit om gezamenlijk deze intenties concreet te maken en bieden deze visie aan als basis hiervoor.

Rijnenburg is de laatste grote bouwlocatie van de stad Utrecht, het is van belang deze ruimte goed te gebruiken. De groene visie toont aan dat het mogelijk is om 7.000 woningen in Rijnenburg te bouwen, in verschillende dichtheden en woonkwaliteiten. Tegelijkertijd blijft er ruimte voor honderden hectares openbaar groen en water voor natuur en recreatie. Rijnenburg zal hierdoor aantrekkelijk zijn voor recreanten uit de omliggende steden en toekomstige bewoners.

Centraal in de visie van de drie natuur- en milieuorganisaties staat de ontwikkeling van een duurzaam, groen en gezond Rijnenburg. De groene organisaties pleiten voor grote groene recreatiegebieden die voor iedereen toegankelijk zijn, aangesloten op recreatie- en natuurgebieden in de omgeving. Door compact te bouwen, blijft er veel ruimte voor openbaar groen en vormt Rijnenburg een poort naar het Groene Hart voor recreanten en bewoners. Duurzaam betekent bouwen volgens het Cradle to Cradle-principe, energiebewust en met milieuvriendelijke materialen. De wijk nodigt toekomstige bewoners uit gezond te leven en te werken door voorrang te geven aan wandelaars, fietsers en uitstekend openbaar vervoer.

De organisaties benadrukken dat een sterke en onafhankelijke regisseur nodig is. De regisseur zorgt voor een open planvorming, waarin ruimte is voor nieuwe inzichten en creativiteit. Ook burgers en maatschappelijke organisaties worden vroegtijdig en actief betrokken bij de ontwikkeling van een duurzame wijk. De groene organisaties zien goede kansen voor de samenwerking tussen overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties.