Ministerie van Defensie

ACTUEEL

27-03-2008 16:30

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Foto: Defensie - De Commandant der Strijdkrachten wordt ontvangen met een erewacht

17 tot en met 23 maart

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn bezocht Afghanistan. De reis stond in het teken van zijn naderende afscheid van de krijgsmacht. Berlijn ging langs bij de Nederlandse eenheden en sprak met Afghaanse autoriteiten. In Kabul ontving hij uit handen van minister van Defensie Wardak de Ghazi Mir Bacha Khan-medaille als dank voor de inzet van Nederlandse militairen en diplomaten voor de Afghaanse samenleving.

Berlijn sprak uitvoerig met het personeel en nam deel aan patrouilles. Hij bezocht onder meer één van de nieuwe patrouilleposten, die een belangrijke schakel vormen voor de permanente veiligheid rond Deh Rawod. Tijdens de grote operatie Patan Ghar brachten Nederlandse en andere ISAF-eenheden (International Security Assistance Force) de stabiliteit terug in dat gebied. Het is nu zaak dat de Afghaanse veiligheidsinstanties de omgeving permanent onder controle houden. De patrouilleposten zijn daarbij essentieel. Ten tijde van het bezoek voerde de Battlegroup met behulp van een luchtmobiele operatie een patrouille uit in de omgeving van Dizak, ten zuidwesten van Deh Rawod. Tijdens deze luchtmobiele patrouille werd een wapenopslagplaats gevonden met onder andere RPG-granaten.

In Tarin Kowt ontvangt een student van de politieopleidng zijn diploma
- Foto: Defensie

Op 19 maart kregen 103 studenten van de politieopleiding in Tarin Kowt hun diploma. Onder toeziend oog van de Gouverneur Hamdam en het hoofd van politie van Uruzgan Juma Gul, die beiden ook een deel van de diplomaâs uitreikten, voltrok de ceremonie zich op het politieterrein. Die studenten mogen zich nu agenten van de âAfghan National Policeâ (ANP) noemen. De gouverneur gaf aan trots te zijn op de bereikte resultaten en overhandigde het certificaat voor de best geslaagde leerling. De commandant Task force Uruzgan maakte van deze gelegenheid gebruik om de Politiecommandant in Uruzgan, een Nederlands officierssabel te overhandigen als teken van wederzijdse toewijding tussen de Afghan National Police en ISAF .

Het Afghaanse nieuwe jaar (1387), Now Ruz, is in Uruzgan uitgebreid gevierd. Op Kamp Holland hadden de tolken op vrijdag 21 maart een feest georganiseerd in het PRT-huis (Provinciaal Reconstructie Team). Zoals het de traditie voorschrijft wordt er tijdens Now Ruz uitbundig gegeten, gedanst en muziek gemaakt. Ook in het PRT-huis op Kamp Holland waren die ingrediënten volop aanwezig. Speciaal voor de gelegenheid was een Afghaanse band uit Kandahar ingevlogen en werd de traditionele dans Attan voorgedragen.

Een Afghaanse band speelt tijdens Now Ruz, het Afghaanse nieuwjaar. - Foto: Defensie

Ook in Deh Rawod werd uitbundig bij het nieuwe jaar stilgestaan. De festiviteiten waren georganiseerd door de District Chief van Deh Rawod, Jalanay Khan. Ook de Amerikaanse eenheid in Deh Rawod droeg bij aan het feest. Zij organiseerde een motorrace. De lokale bevolking deelde met vijfhonderd aanwezigen mee in het feest.

De afgelopen week was er sporadisch vuurcontact. TFU-eenheden (Task Force Uruzgan) openden twee keer kort het vuur nabij patrouillebasis Poentjak omdat zij door de tegenstander waren beschoten. Nederlandse F16âs leverden in Kandahar en Helmand twee keer vuursteun aan ISAF-eenheden die op de grond in vuurcontact waren geraakt.