VVD


27-3-2008

VVD geeft prioriteit aan Uruzgan en stemt niet in met missie Tsjaad

VVD-woordvoerder Hans van Baalen heeft, namens de VVD-fractie, niet ingestemd met de uitzending van 60 Mariniers, in EU-verband Eufor, naar Tsjaad.

De VVD wil naast de Uruzgan-missie geen grondtroepen uitzenden. Zij heeft dat reeds bij de verlenging van Uruzgan in december 2007 aangegeven. Uruzgan heeft de absolute prioriteit. De Mariniers moeten in reserve worden gehouden voor eventualiteiten in Uruzgan. Tevens moet worden bezien of specialisten binnen het niet uitgezonden deel van de krijgsmacht kunnen worden ingezet om de uitzenddruk op onze troepen in Uruzgan te verlichten. Het feit, dat de regering ook nog uitzending van militairen naar Darfur onderzoekt, maakt de VVD extra terughoudend. De VVD is van mening dat noch de regering, noch de commandant der strijdkrachten noch de Kamer hun aandacht over te veel militaire operaties moeten versnipperen. Politieke en militaire concentratie op Uruzgan is noodzakelijk. De politiek-militaire span of control wordt anders te groot.

Voorts maakt de inzet van 60 Mariniers op een kleine 4000 EU-soldaten militair gezien niet het verschil. Nederland is onderaannemer van een onderaannemer in een land zonder politieke stabiliteit, waar nog geen begin is van een politieke oplossing en waarbij Eufor niet als neutraal zal worden gezien. Tsjaad is de black box van Afrika. Opvolging van Eufor door de VN is geenszins verzekerd. De bijdrage van de Mariniers is daarom symbolisch. Er is geen sprake van een politiek arrangement, waarbij Eufor-landen extra troepen in Uruzgan aanbieden. Gezien de humanitaire noodsituatie in Tsjaad is de VVD vanzelfsprekend wel bereid noodhulp te bieden aan de vluchtelingen en ontheemden in Tsjaad.

Na het vertrek van de Nederlandse troepen uit Uruzgan eind 2010 komt de mogelijke uitzending van grondtroepen weer aan de orde. Politiek is het maken van keuzes. De VVD kiest voor Uruzgan.

Indien de uitzending van onze Mariniers naar Tsjaad, ondanks de tegenstem van de VVD, doorgaat, wenst de VVD hen en hun thuisfront sterkte en een behouden terugkomst.