D66

Bescherm de vluchtelingen en burgers in Tsjaad

27 maart 2008

D66 steunt de Nederlandse bijdrage aan de EU missie (EUROFOR) in Tsjaad met 60 mariniers. Het land is een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit de Soedanese provincie Darfur, de Centraal Afrikaanse Republiek. EUFOR is de grootste Europese missie buiten Europa tot nu toe, van totaal zo'n 3700 militairen. Het doel van EUFOR is de bescherming van vluchtelingen en burgerbevolking.

D66 heeft in het debat met de regering over deze missie vragen gesteld over de neutraliteit van de missie, luchtsteun en over de druk op de Nederlandse krijgsmacht die ook in de Afghaanse provincie Uruzgan actief is. Fractievoorzitter Alexander Pechtold: "Het uitzenden van de militairen is geen vanzelfsprekendheid. We moeten een gedegen afweging maken. We willen dat de missie niet ten koste gaat van de medische staf in Uruzgan waar ook Nederlandse militairen zitten. Daarbij willen we dat de duur van de missie vast blijft staan op 10 maanden". De regering heeft dit toegezegd.

De missie in Tsjaad zal in samenwerking met onder andere Frankrijk, Ierland en Polen plaatsvinden. De operatie stelt zich uitdrukkelijk onpartijdig op zodat groeperingen die een direct gevaar vormen kunnen worden aangepakt. Pechtold: "We moeten ook kijken naar internationale ontwikkelingen in de regio. Bovendien kunnen we niet onze ogen sluiten voor internationaal terrorisme. Daarom vraag ik de regering om een risico analyse te maken ten aanzien van asymmetrische oorlogsvoering; conflicten waarbij de zwakste partij ongebruikelijke middelen als terreuraanslagen en guerilla-acties inzet. Deze oorlogsvoering zagen we eerder in Afghanistan en helaas ook in Irak."

Pechtold wijst daarnaast op het belang van het Nederlands bondgenootschap binnen de NAVO en de EU. "Deze missie draagt bij aan een gezamenlijk buitenlands EU beleid,waaraan vele landen bijdragen. Dat is een positieve ontwikkeling" ,aldus Pechtold.