Gemeente Schagen

Behoorlijke belangstelling voor tweede fitheidstest in schagen

De gemeente Schagen biedt sportief niet actieve inwoners in de leeftijd van 60 tot 70 jaar de unieke mogelijkheid om deel te nemen aan een sportstimuleringsproject voor senioren, het zogenaamde GALM-project. Dit succesvolle project draait al ruim een jaar met vier groepen. Zaterdag 5 april aanstaande zal de helft van de huidige deelnemers voor de tweede keer aan een fitheidstest deelnemen. Daarnaast zijn er elf deelnemers van de SMALL-groep uit Kolhorn (soort GALM) en drieënvijftig 60 tot 70 jarigen die niet voldoende sportief zijn die zich voor de test hebben aangemeld. Al met al dus honderd gegadigden.

Begin vorig jaar zijn alle senioren tussen de 60 en 65 jaar door de gemeente Schagen schriftelijk uitgenodigd om deel te nemen aan het GALM-project dat begon met een fitheidstest. Na de fitheidstest namen geïnteresseerden deel aan het bewegings-introductieprogramma en na de zomervakantie aan het vervolgprogramma.

Het doel van het GALM-project is om sportief niet actieve senioren aan het bewegen te krijgen én te houden. Uit onderzoek blijkt dat met het ouder worden, het op peil houden van fitheid en gezondheid steeds belangrijker wordt. Vandaar dat de organisatie zeer tevreden is dat ruim vijfenzestig senioren wekelijks deelneemt aan het project en (weer) sportief actief is geworden.

Onderdeel van het project is de 2e fitheidstest. De test meet onder meer uithoudingsvermogen, lenigheid, handvaardigheid, reactiesnelheid en bloeddruk. De onderdelen van de 2e fitheidstest zijn exact hetzelfde als vorig jaar en zullen worden vergeleken met die testresultaten. De organisatie is nieuwsgierig naar het effect van het project op de fitheid van de deelnemers (na ruim een jaar deel te hebben genomen aan de GALM-lessen).

De organisatie wilde tevens alle sportief niet actieve inwoners van Schagen nogmaals de mogelijkheid bieden deel te nemen aan een enigszins aangepast GALM-project. Deze keer richt de organisatie zich op senioren in de leeftijd van 60 tot 70 jaar. Deze doelgroep kon zich opgeven voor de fitheidstest via een antwoordstrookje in de Senioreninfo of telefonisch bij Wonen Plus Welzijn. Hier hebben drieënvijftig belangstellenden gehoor aan gegeven.

Na de fitheidstest wordt voor de geïnteresseerden van half april tot eind mei een aangepast bewegingsintroductieprogramma van 5 weken aangeboden (normaal 12 weken). Na afloop van dit introductieprogramma kan worden meegedaan aan het vervolgprogramma dat na de zomervakantie van start gaat.

Financieel wordt het GALM-project mogelijk gemaakt door de gemeente Schagen. De uitvoering ligt in handen van Wonen Plus Welzijn en Sportservice Schagen.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Sportservice Schagen, consulent breedtesport Ellen Schouten, telefoon: 0224 - 21 47 74 of e-mail: eschouten@sportserviceschagen.nl

Fittest.jpg