LIOF


Nieuw biotechnologiebedrijf Isobionics van start

Isobionics is een nieuw bedrijf dat geur- en smaakstoffen gaat ontwikkelen en produceren. Het bedrijf gebruikt daartoe technologische kennis van DSM die ook door DSM zelf in de voedingsindustrie wordt toegepast. Een uniek voorbeeld van open innovatie, waarvoor Isobionics de Chemelot Research & Business Campus in Geleen als vestigingslocatie kiest. Voor de financiering is een brede basis gevonden bij NV Industriebank LIOF, Limburg Ventures en TechnoStars.

Isobionics gaat zich richten op geur- en smaakstoffen op basis van fermentatie. De eindproducten zijn natuurlijke stoffen, zogenaamde isoprenoïden. In eerste instantie wil Isobionics Valenceen, oftewel citrusgeur, gaan produceren. Deze stof wordt tot dusverre gewonnen door middel van destillatie uit sinaasappelschillen en is daardoor relatief duur.

Toine Janssen, Chief Executive Officer Isobionics: "De huidige productiewijze van valenceen is bijzonder omslachtig, verbruikt veel energie en is onder andere afhankelijk van seizoensinvloeden en de oogst. Met het nieuwe productieproces zijn we straks in staat om een betere en constante kwaliteit te leveren, dit betreft met name een hogere zuiverheid. Dit en een substantieel lagere kostprijs levert ons een doorslaggevende voorsprong op de bestaande concurrenten op."

Uniek voorbeeld van open innovatie
DSM beschikt over veel kennis van producten en processen. Niet al deze kennis kan of wil DSM zelf tot waarde brengen. DSM heeft namelijk een heldere innovatiestrategie, zoals neergelegd in "Vision 2010 - Building on Strengths". Hierbij wordt een herkenbare strategische focus toegepast. Marktsegmenten die daar buiten vallen hebben een lagere prioriteit. In feite biedt DSM op deze manier een kans aan initiatieven van anderen die DSM-kennis in dergelijke marktsegmenten tot waarde kunnen en willen brengen. DSM zoekt dus bewust naar dergelijke initiatieven, een aanpak die leidt tot een versnelling van de exploratie van de betreffende technologie. Isobionics maakt gebruik van geoctrooieerde DSM-kennis op het gebied van biotechnologie. Isobionics is uniek, in zoverre dat het bedrijf tot nu toe als eerste op deze wijze tot stand is gekomen.

De Chemelot-organisatie heeft de diverse partijen - DSM en Isobionics, alsmede de financiers - bij elkaar gebracht. Ger Wagemans, Algemeen Directeur Chemelot: "Isobionics is een mooi voorbeeld van open innovatie. Door verschillende partijen aan elkaar te koppelen ontstaan er nieuwe combinaties. Zo komen nieuwe producten en processen tot stand, wat marktkansen biedt en tot nieuwe bedrijvigheid leidt. Chemelot is een broedplaats van innovatie en Isobionics staat dan ook niet op zichzelf. Wat ons betreft is dit de eerste van een serie initiatieven om DSM-kennis buiten DSM tot waarde te brengen."

Dat Isobionics voor Chemelot als vestigingsplaats heeft gekozen is in feite vanzelfsprekend; Chemelot heeft een duidelijk link met biotechnologie. Onderzoekers op de locatie zijn actief bezig met de combinatie van hoogwaardige chemie en biotechnologie, bijvoorbeeld fermentatie en biokatalyse, als de toekomstige groene en duurzame routes voor vele typen producten, waaronder complexe geur en smaakstoffen. Voor Isobionics is het van belang om daarbij te kunnen aansluiten.

Brede basis
Voor de financiering van de nieuwe onderneming is een brede basis gevonden. Durfkapitaal in de vorm van aandelen en achtergestelde leningen zijn verstrekt door NV Industriebank LIOF, Limburg Ventures en TechnoStars. Jérôme Verhagen, Algemeen Directeur LIOF: "Met de oprichting van dit nieuwe bedrijf zij nogmaals aangetoond dat Limburg op het gebied van biotechnologie kansrijk is. Zeker als het gaat om spinoffs van bestaande kennisdragers zoals in dit geval DSM. Wij zien in
Isobionics een veelbelovend initiatief, dat hoogwaardige werkgelegenheid voor Limburg zal opleveren. Daarom zijn wij bereid om al in een vroege fase van de bedrijfsontwikkeling onze nek voor dit bedrijf uit te steken."

Naar verwachting kan Isobionics de citrusgeurstof binnen twee jaar aan bijvoorbeeld frisdrank- en wasmiddelfabrikanten aanbieden. Daarmee zal Isobionics de eerste Nederlands producent van deze geurstof zijn. Daarna zal Isobionics andere geuren, zoals bijvoorbeeld ananas, aardbeien of menthol, op de markt brengen.


-.-.-.-.-.-.-.-

Sittard-Geleen, 27 maart 2008

Meer informatie:

Isobionics Biotechnology
Toine Janssen
Telefoon: +31 46 476 2317 / +32 478 90 1772
E-mail: toine.janssen@isobionics.com
www.isobionics.com

Chemelot Communicatie
Klaas Bos
Telefoon: +31 46 477 0418 / +31 6 1091 8196
E-mail: klaas.bos@dsm.com
www.chemelot.com

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
Telefoon +31 43 3280 280