Afspraken over kwaliteit rampenbestrijding in veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Convenant met minister Ter Horst

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant krijgt voor de komende twee jaar 1,65 miljoen euro extra van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om de rampenbestrijding en crisisbeheersing te verbeteren en regionaal te organiseren. Dit geld komt bovenop het geld dat de gemeenten in de regio toch al krijgen voor brandweer en rampenbestrijding. Het is de intentie van de regio om de brandweer in de 26 betrokken gemeenten gezamenlijk, regionaal te organiseren.

Dit staat in het convenant dat de gemeenten in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben afgesloten met minister Ter Horst. Het is het derde convenant dat Ter Horst met een regio heeft afgesloten. De minister hoopt ook snel met andere veiligheidsregio's afspraken te maken over het verbeteren van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing. Zij heeft daar extra geld voor beschikbaar; het bedrag varieert per regio van 1,1 tot 1,9 miljoen euro voor de komende twee jaar. Eerder gaf Ter Horst de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Nederland het rapportcijfer 6-min. Door afspraken met de veiligheidsregio's te maken wil zij dit niveau binnen twee jaar omhoog krijgen naar een 7-plus.

Regionalisering brandweer

Het is de bedoeling dat de 26 gemeenten hun brandweer voor 1 januari 2010 onderbrengen in één regionaal brandweerkorps, onder leiding van een regionaal brandweercommandant. De verschillende gemeenteraden moeten daar nog over besluiten. Alle brandweermensen (beroepskrachten en vrijwilligers) komen dan formeel in dienst van de regionale brandweer. Ook het materieel (kazernes, brandweerwagens, uitrusting) komt dan in regionaal beheer. Dit moet niet betekenen dat brandweermensen de voeling met hun eigen dorp of stad verliezen, integendeel. Vanuit de regio blijft de brandweer georganiseerd via lokale brandweerkazernes en brandweerposten. Alleen vanuit lokale kazernes kan de brandweer op tijd bij een brand of ongeluk zijn. Maar als er sprake is van een groter ongeluk of een ramp, is al snel regionale inzet van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten nodig. Verder kan een regionaal brandweerkorps beter opleidingen en oefeningen voor het personeel aanbieden. Ook kan in regionaal verband de brandweer krachtiger optreden bij het verlenen en controleren van vergunningen, het adviseren over bouwplannen en het controleren op brandveiligheid.

Afspraken over kwaliteit rampenbestrijding en crisisbeheersing

In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de kwaliteit van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Midden- en West-Brabant. Er zijn kwaliteitseisen vastgelegd over bijvoorbeeld melding en alarmering, leiding en coördinatie bij incidenten en rampen, informatie-uitwisseling en oefeningen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal gegevens aanleveren over de risico's die de regio Midden- en West-Brabant loopt die nationaal van karakter zijn. Dit zijn bijvoorbeeld grote overstromingen, de uitbraak van besmettelijke ziekten en de uitval van vitale voorzieningen (elektriciteit, gas, water, trein- en wegvervoer, ict, betalingsverkeer etc.). De regio zal vastleggen welke prestaties de brandweer, de politie, de geneeskundige diensten en de bestuurders in de regio dan moeten leveren.

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bestaat uit de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Dongen, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Halderberge, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Moerdijk, Oisterwijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tilburg, Waalwijk, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem, Zundert.

Noot aan redacties (