Gemeente Zijpe


2008-03-27 Informatie avond Petten aan Zee
aanwezigen

Woensdagavond 26 maart 2008 heeft er weer een informatieavond plaatsgevonden over het project Petten aan Zee. Nadat burgemeester Anja van Apeldoorn-Pruijt de aanwezigen welkom had geheten nam gespreksleider Walter Etty het woord. Hij schetste kort het programma van de avond. De nadruk lag deze avond op schetsplannen die waren opgezet door Adriaan Geuze, landschapsarchitect van bureau West 8.

Als eerste kreeg wethouder Piet Morsch het woord. De gemeente Zijpe blijft bij de andere overheidsinstanties pleiten voor zeewaartse kustverdediging zo ook voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Er worden modellen voor buitendijkse aanleg van Petten aan Zee aangeleverd voor de Milieu Effect Rapportage (MER) die door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt opgesteld. Daarnaast gaf de wethouder aan dat het morfologisch onderzoek, uitgevoerd door bureau Svasek Hydraulics in opdracht van Gemeente Zijpe, heeft aangetoond dat kustverdediging met zand voor de dijken zeer kansrijk is. De resultaten van dit onderzoek zijn op 11 maart 2008 gepresenteerd aan de gemeenteraad en belangstellenden.

Jelke Jan de With, voorzitter van de stuurgroep Petten aan Zee schetste kort de stand van zaken van het project. Op grond van een stappenplan heeft Adriaan Geuze een verkennend onderzoek uitgevoerd. Hieruit zijn een aantal mogelijkheden gekomen die in aanmerking komen voor verdere uitwerking. Het uitgangspunt, als meest waarschijnlijke oplossing voor dijkversterking, is een oplossing met zand. Zijpe levert daarvoor een aantal modellen aan ten behoeve van de MER. De voorzitter benadrukte nog maar eens dat er een open communicatie zal worden gevoerd met alle belanghebbenden en vooral de bewoners van Petten. Er wordt door de stuurgroep met vele partijen overleg gevoerd waarbij de natuurorganisaties niet worden vergeten.

Landschapsarchitect Adriaan Geuze schetste op zeer enthousiaste wijze een beeld hoe hij tegen de mogelijkheden en onmogelijkheden aankijkt van de dijkversterking in relatie met Petten aan Zee. Vanuit een historisch perspectief stelde hij dat Petten eigenlijk uit vier dorpen bestaat. Een belangrijk aspect in de verdere ontwikkeling van het project is om ook dat beeld van "vier dorpen" weg te nemen en er een landschappelijke eenheid van te maken. Wat opvallend was, en ook door de aanwezigen als zeer positief werd ervaren, dat de landschapsarchitect een positief beeld van de huidige omgeving schetste. Het is een enorm divers landschap met een strakke dijk, polders in het achterland, een bebouwd deel in de duinen. De Onderzoek Locatie Petten, weilanden, zee en een mooie natuur. De schetsen die hij toonde gaven een helder beeld van wat er mogelijk is voor verdere studie.

Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen waar ook goed gebruik van werd gemaakt. Walter Etty sloot de avond af door de aanwezigen nog even te wijzen op een voorlichting van het Hoogheemraadschap op 3 april 2008 over de kustverdediging. Ook in de Watersnip in Petten.