Ingezonden persbericht


Initiatiefvoorstel PvdA en Groenlinks in Haarlemse gemeenteraad

Initiatiefvoorstel duurzaam bouwen

De PvdA en GroenLinks hebben samen een initiatiefvoorstel gemaakt om duur­zaam bouwen en verbouwen in Haarlem te stimuleren. Het initiatief is donderdag 20 maart besproken in de commissie Beheer en daar positief ontvangen. Op 27 maart zal het voorstel in de raad worden besproken. PvdA-raadslid Jan de Ridder en GroenLinks-raadslid Tenda Hoffmans willen met dit initiatief bereiken dat bij het bouwen en verbouwen minder energie wordt gebruikt en dat woningen zo worden ingericht en geïsoleerd dat er weinig of geen energie nodig is om ze te verwarmen.

Wat willen we bereiken met ons initiatief?

We willen helpen om ons milieu te beschermen. Bijna iedereen is er wereldwijd van doordrongen dat we echt maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat het klimaat volstrekt in de war raakt. De problemen zijn zo groot dat het niet langer gaat om maatregelen straks, maar om actie nu. We willen ook een bijdrage leveren aan de gezondheid van Haarlemmers. Duurzaam bouwen en verbouwen zorgt voor een gezonde woning. Tot slot is het ook belangrijk om te voorkomen dat de energielasten de pan uit vliegen. Voor een gemiddeld huishouden wordt de energierekening een steeds groter onderdeel van de woonlasten. Duurzaam bouwen en verbouwen helpt om te voorkomen dat de energierekening in de toekomst onbetaalbaar wordt.

Hoe willen we dat gaan doen?

We willen allereerst de normen voor nieuwbouw verscherpen. Huizen die nu worden ontworpen en gebouwd zijn al veel energiezuiniger en milieu­vriendelijker dan vroeger, maar het kan nog veel beter. We willen dat Haarlem wat dat betreft een tandje bijzet. Maar ook of juist bij oude huizen is er een wereld te winnen. Wij willen dat de gemeente particulieren gaat helpen om verbeteringen in hun woning aan te brengen. Helpen met advies, helpen door samenwerking in een straat of woonblok tot stand te brengen, waaroor dat soort verbou­wingen goedkoper worden en ook helpen om de financiering rond te krijgen en betaalbaar te maken.

Waarom komen we nu met dit initiatief?

We willen een bijdrage leveren aan de tweede klimaatconferentie in Haarlem op 28 maart. De conferentie is bedoeld om te stimuleren dat er allerlei initiatieven komen vanuit bedrijven en particulieren die bij kunnen dragen aan het milieu­neutraal maken van Haarlem. We vinden dat daarbij ook een initiatief van de raad past. Het thema milieu leeft breed in de raad. Verschillende partijen hebben in discussies en/of via (steun aan) moties benadrukt dat goed milieubeleid een hoge prioriteit heeft in Haarlem. Die politieke wil en betrokkenheid willen we via dit initiatief duidelijk maken.

*** EINDE PERSBERICHT ***