Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Spacesoup: architectuur en vormgeving in de klas

Op donderdag 27 maart 2008 wordt voor het eerst een Spacesoup special gehouden in Heerlen. Een inspiratiemiddag voor docenten in het voortgezet onderwijs en culturele instellingen uit Heerlen en omgeving, waarbij vormgeving en architectuur centraal staan. Hoe kunnen leerlingen een eigen invulling geven aan de 'open' plekken in Heerlen? De Spacesoup special geeft docenten een goed beeld van de educatieve mogelijkheden van architectuur en vormgeving in de directe (school)omgeving.

Spacesoup is een online lesprogramma (www.spacesoup.nl) dat architectuur en vormgeving in de klas brengt. Op de website zijn inspirerende animaties, filmpjes, foto's, interviews en teksten te vinden die de wereld van architectuur en vormgeving toegankelijk maken. In Spacesoup staat de eigen leefomgeving centraal. Leerlingen leren kijken naar, en vragen te stellen over de eigen omgeving en die van anderen. Samen met lokale instellingen gaan ze actief aan de slag om met behulp van het ontwerpproces oplossingen te vinden voor problemen die ze signaleren.

Begin 2008 organiseert Spacesoup op tien locaties in Nederland specials, dit jaar in Arnhem, Alkmaar, Enschede, Middelburg, Haarlem, Leeuwarden, Den Haag, Emmen en Heerlen. De Spacesoup special vindt op donderdag 27 maart vanaf 13.30 uur plaats in het Glaspaleis te Heerlen. In Heerlen wordt de dag ingevuld met o.a. presentaties, rondleidingen, workshops en speciale gastsprekers. Aanmelden kan via www.spacesoup.nl.

Spacesoup is ontwikkeld voor het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV). Spacesoup is ontstaan vanuit de overtuiging dat architectuur en vormgeving een plek in het onderwijs verdienen. Daarnaast wil Spacesoup inspelen op ontwikkelingen in het onderwijs. Het programma combineert competentiegericht leren met prestatiegericht leren.

De Specials worden mede mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeenten.

////////////////////////
info voor de pers:
Janneke Schmeitz / Charlotte Berkhout

j.schmeitz@heerlen.nl / c.berkhout@heerlen.nl
T 045-5772203


---- --