Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bewonersavond Ilperveld Integraal

donderdag 27 maart

Ilperveld, 19 maart 2008 Met de lente voor de deur begint alles te groeien en bloeien in het Ilperveld. De vogelbroedperiode is weer begonnen: weide- en moerasvogels leggen hun eieren in alle rust. Ilperveld was jarenlang een vuilstort, dat is bijna niet meer voor te stellen. Om deze geschiedenis van het unieke natuurgebied niet te vergeten, is deze in een boek beschreven. Tijdens de bewonersavond op donderdag 27 maart wordt het eerste exemplaar van het verhaal van Ilperveld uitgereikt.

Huisvuil-bakkies

De vuilstort begon met het hergebruik van de zogenoemde huisvuil-bakkies (vletjes met huisvuil) die ronddreven in de Amsterdamse grachten. Deze leenden zich uitstekend voor het opvullen van de door turfwinning ontstane gaten in het veen. Maar het ging van kwaad tot erger, met als dieptepunt de vuilstort in de jaren 50- 60.

Voor het beschrijven van de geschiedenis van het natuurgebied zijn omwonenden, specialisten, beleidsmakers, recreanten en betrokkenen geïnterviewd. Op donderdag 27 maart is iedereen welkom om te luisteren naar het unieke verhaal van Ilperveld.

Recente ontwikkelingen

Daarnaast is er tijdens de bewonersavond gelegenheid om vragen te stellen over recente ontwikkelingen. In de afgelopen maanden is onder andere geconstateerd dat de waterkwaliteit en biodiversiteit in het Ilperveld verbeterd is. Steeds vaker worden in het Ilperveld nieuwe dieren gesignaleerd. En binnenkort wordt met de sanering van de laatste vier kleine stortplaatsen begonnen.

Provincie Noord Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Landschap Noord Holland en de gemeente Landsmeer zijn aanwezig om vragen van de aanwezigen te beantwoorden.

Over de bewonersavond

Zaal open : 20.00 uur

Aanvang : 20.15 uur

Einde : 21.30 uur

Voorzitter : Fred Bulk

Adres : Gemeentehuis, Raadhuisstraat 1, Landsmeer

Over Ilperveld Integraal

Het Ilperveld is bijzonder vanwege het typische veenweidekarakter en de zeldzame flora en fauna die er leeft. In de loop der jaren zijn door de vuilstort de natuurwaarden sterk onder druk komen te staan. Provincie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Landsmeer pakken sinds augustus 2002 deze problemen aan met het project Ilperveld Integraal. Vaarwegen worden uitgebaggerd en stortplaatsen gesaneerd. De waterkwaliteit verbetert en het agrarisch en botanisch beheer wordt op orde gebracht. Dit alles met als doel dat het Ilperveld weer een schoon en mooi natuurgebied wordt én blijft. Meer informatie: www.ilperveldintegraal.nl


---

NOOT VOOR DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht