Raad van State


donderdag 27 maart 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Krimwijk II" van de gemeente Voorschoten. Het plan maakt de bouw van een nieuwe woonwijk op een VINEX-locatie in de Zuidhoflandsepolder mogelijk. Het gaat om 658 woningen. Een aantal omwonenden, de Stichting tot behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen en Werkgroep Woonboot Vereniging Voorschoten zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor schade aan de natuur in het gebied en stellen dat het gebied valt onder de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur. Ook vrezen zij voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit. (zaaknummer 200705751/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "De Eenhoorn" van de gemeente Amsterdam. Het plan heeft betrekking op het gebied tussen de Wibautstraat, de Ringdijk, de Nobelweg en de Gooiseweg. Het voorziet in de bouw van kantoren en maximaal duizend extra woningen, deels bedoeld voor studenten. Een omwonende is het niet eens met het plan. Hij vreest dat de luchtkwaliteit verslechtert als gevolg van toename van verkeer in het gebied. (zaaknummer 200705105/1)

10.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan "Cochon B.V." voor een vleesvarkenshouderij aan de Priestermeetweg in Poortvliet. De vergunning maakt mogelijk dat het bedrijf bijna 6000 varkens mag houden. Een omwonende komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200704876/1)

10.45 uur

Zitting over de bestuurlijke boete op grond van de Drank- en Horecawet die de minister van VWS heeft opgelegd aan de Stichting Zomerfeesten Valburg. De boete is opgelegd omdat de minister bij een controle in september 2005 geconstateerd heeft dat tijdens een feest alcoholische drank is verkocht aan drie meisjes die nog geen zestien jaar waren. De stichting is het niet eens met de boete. Haar beroep is door de rechtbank in Arnhem gegrond verklaard. Volgens de rechtbank blijkt uit de processen-verbaal niet dat de controleurs naar de identiteitsbewijzen van de meisjes hebben gevraagd. De minister komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat hij alvast een nieuw besluit moet nemen, verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200800384/2)

12.15 uur

Zitting over de waarschuwing op grond van de Kieswet die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander van de gemeente Rotterdam heeft gegeven aan een raadslid van de deelgemeente. De waarschuwing is gegeven omdat het raadslid geen inwoner van de deelgemeente meer zou zijn en hij de deelraad daar niet van in kennis heeft gesteld. Dit is volgens bepalingen in de Kieswet wel vereist. Het raadslid is het niet eens met de waarschuwing. Volgens hem woont hij wel degelijk nog steeds in de deelgemeente. Hij komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (200801320/1)

14.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend voor het uitbreiden van een recyclingbedrijf aan de Nieuwe Hescheweg in Oss. De vergunning maakt de opslag en verwerking van bouwmaterialen, verontreinigde grond, kunstgras en puin mogelijk op het terrein mogelijk. Een tuincentrum maakt deel uit van het bedrijf. Meerdere omwonenden zijn tegen de vergunning. Zij vrezen onder meer voor toename van geluids- en geuroverlast. Ook vinden zij dat een onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit had moeten plaatsvinden. (zaaknummer 200703364/1)